Nieuws in de Klas dag 2022

Hoe kan je werken aan nieuwsvaardigheden in de klas, factcheck skills versterken en kritisch denken stimuleren? Hoe is het gesteld met de nieuwswijsheid en het vertrouwen in nieuws van onze jongeren? Hoe kan je hen verstandiger leren omgaan met informatie? Ontdek het op onze Nieuws in de Klas dag op 13 oktober in Brussel! - Deze studiedag is momenteel volzet, maar je kan je inschrijven voor de wachtlijst. 

Dit is een event van Nieuws in de Klas in samenwerking met EDMO BELUX

Praktische informatie

Datum

donderdag 13 oktober 2022

Uur

9:00 - 15:45

Prijs

Gratis - inschrijven is verplicht

Locatie

BeCentral

Kantersteen 10

1000 Brussel

Doelgroep

Leerkrachten Secundair Onderwijs - en iedereen die jongeren kritisch met nieuws en informatie willen laten omgaan.

Bereikbaarheid

Vlot bereikbaar met het openbaar vervoer

Voorlopig programma

Uur Sessie
8u30 - 9u00 Onthaal met koffie
9u00 - 9u30 Introductie Nieuws in de klas 2.0: een nieuwe visie op leren over nieuws en informatie
Vlaams Minister van Media, Benjamin Dalle
9u30 - 10u45  Panelgesprek "Hoe kunnen we jongeren wapenen tegen desinformatie?"
11u15 - 12u15 

Keuze uit één van de workshops en lezingen

 1. Experimenteren met nieuwsmedia VOLZET
 2. Schoolbreed aan de slag met desinformatie VOLZET
 3. Wat leert artificiële intelligentie ons over desinformatie? 
 4. Hevig nieuws? Hevige emoties? 
12u 15 - 13u30  Lunch
13u30 - 14u30 

Keuze uit één van de workshops en lezingen

 1. Honger naar nieuws? Of nieuwsmijders? 
 2. Actief met het Archief voor Onderwijs en fake news VOLZET
 3. Leren debatteren VOLZET
 4. Smile! You're being deepfakes VOLZET
14u45 - 15u45

Keuze uit één van de workshops en lezingen

 1. Help! Complotdenken in de klas, wat nu? 
 2. Aan de slag met desinformatie in de klas 
 3. Nieuws op maat van jongeren. Hoe zit dat?! 
 4. Factchecken voor beginners VOLZET
15u45 - 16u00 Slotwoord + einde studiedag

Hoe werkt het? 

 • De dag start met een koffie en een interessant panelgesprek "Hoe kunnen we jongeren wapenen tegen desinformatie?" met o.a.
  • Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad
  • Kristien Bruggeman, Lab Gedreven Onderwijs
  • Trisha Meyer, onderzoeker Brussels School of Governance
  • Hind Fraihi, journalist bij Apache
 • Daarna kan je zowel in de voormiddag als in de namiddag per tijdsblok telkens kiezen uit één van de vier sessies. 

Opgelet: voor de sessies dien je je in te schrijven via het formulier. Vol is vol!

Workshops voormiddag

In deze sessie vertellen we je iets meer over ons lespakket Nieuwsmakers en gaat Mediaraven actief aan de slag met enkele methodieken uit het pakket.

Hoe pak je desinformatie aan op een schoolbrede manier? Waar houd je allemaal rekening mee bij het opstellen van een schoolbreed beleid rond nepnieuws? Ontdek in deze sessie enkele tips & tricks om schoolbreed aan de slag te gaan rond nepnieuws en zet samen met Louis Demeulenaere en Jeroen Herman van Mediawijs je eerste stappen richting een beleid rond dit actuele thema.

Online haat en desinformatie nemen toe. Er is meer dan ooit nood aan betrouwbare informatie in de veelheid aan berichten. Artficiële intelligentie (AI) wordt daarom vandaag steeds vaker ingezet om nepberichten te detecteren. Maar hoe werkt AI? En is dat dan ook dé oplossing? Maar vooral: wat kunnen we er nu al van leren? Gijs van Beek is mede-oprichter van Textgain, een bedrijf dat via AI bedrijven en overheden in staat stelt waardevolle inzichten te verkrijgen uit ongestructureerde data.

Berichten over vaccinaties, oorlog of migratie: je wilt ze wel bespreken, maar je weet nu al dat de emoties hoog kunnen oplaaien. Hoe geef je die emoties een plaats in een educatieve setting en hoe maak je leerlingen bewust van andermans emoties? Hans Martens van European Schoolnet deelt ervaringen uit SELMA (Socio-Emotional Learning for Mutual Awareness), een project waar socio-emotioneel leren, medawijsheid en burgerschap elkaar ontmoeten.

Workshops namiddag sessie 1

Hoe gaan jongeren om met nieuws en hebben ze nog wel interesse in nieuws? Of zijn ze eerder nieuwsmijders? Van tijd tot tijd herkennen we ons allemaal misschien in de nieuwsmijder. Hoe ga je hier mee om? In deze sessie geven Marlies Debrael van Mediawijs en Pauljan Truyens van imec-SMIT-VUB duiding over nieuwsconsumptie bij jongeren en rijken je enkele strategieën aan over hoe je hier mee kan omgaan.

Als leerkracht vind je het belangrijk om jouw leerlingen mediawijs te maken. Maar ook voor jou is het niet altijd makkelijk om betrouwbaar audiovisueel materiaal te vinden om in de klas te gebruiken. Gelukkig biedt Het Archief voor Onderwijs een schat aan audio en video, geselecteerd voor het onderwijs, om gratis in te zetten in de klas. In deze sessie ontdek je het aanbod van Het Archief voor Onderwijs, maak je kennis met audio en video om in je mediawijze lessen te gebruiken, en zie je hoe leerlingen secundair zelf op ontdekkingsreis kunnen door ons aanbod. Zo leer je hen betrouwbare bronnen te vinden en media te evalueren. Je krijgt ook didactische tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

Er komt heel veel informatie op ons af. Hoe verwerk je die op een kritische manier? Hoe bouw je een onderbouwde mening op? Hoe ga je om met meningsverschillen en wat als dat uit de hand loopt? En hoe kan je je stem laten horen in de maatschappij? In deze sessie vertellen we je iets meer over ons nieuw lespakket Opiniemakers en gaat HUJO actief aan de slag met verschillende gespreks- en debatmethodieken.

Tijdens deze workshop duik je samen met Kristin Vandamme van Arteveldehogeschool in de wondere wereld van deepfakes, video’s die zijn gemaakt of bewerkt met behulp van een kunstmatige intelligentie (of A.I.). Vertrekkende vanuit een korte inleiding over synthetische media, maak je zélf een video waarin je je gezicht vervangt. We eindigen met enkele tips hoe je deepfakes kan herkennen.

Workshops namiddag sessie 2

Complotdenken sijpelde de voorbije jaren vele klassen binnen. We hebben vaak de neiging om jongeren die complottheorieën vertellen af te schilderen als dom, paranoïde of gevaarlijk. Maar is dat wel zo? Kan je al die jongeren zomaar over één kam scheren? En is het ontkrachten van die ideeën de beste strategie? Of kan je anders omgaan met jongeren die in complotten geloven? Jaron Harambam (VU Amsterdam) is socioloog en promoveerde met een proefschrift over complotdenken, wat in herziene versie is uitgekomen bij Routledge. Vorig jaar kwam het Nederlandstalige The Truth is Out There uit: een visueel verhalenboek over de zoektocht naar de waarheid van achttien bijzondere personen (aka “complotdenkers”).

In deze sessie vertellen we je iets meer over ons lespakket Feitencheckers en gaat Kris Custers van StampMedia actief aan de slag met enkele methodieken uit het pakket.

“In onze tijd” was het simpel: je vernam het nieuws gewoon via de tv, de radio of de krant. Vandaag is nieuws altijd en overal beschikbaar. En jongeren volgen nieuws vooral via sociale media. Maar hoe gaat het er achter de schermen aan toe op een nieuwsredactie? En hoe maak je nieuws op maat van jongeren? Waarom is dat zo belangrijk? En wat zijn de voor- en nadelen van nieuws op sociale media?Dat kom je in deze sessie allemaal te weten. Louise Hoedt van nws.nws.nws en Jonas Lips van HLN TikTok nemen jullie mee in de wondere wereld van nieuws.

Valse beelden over de oorlog uit Oekraïne of Ken van Barbie die opeens zwanger kan zijn: nepnieuws is overal op sociale media. Jong en oud komt er regelmatig mee in aanraking, vaak zelfs zonder het te weten. Hoe wapen je jezelf hiertegen? Welke tips kan je ook aan je leerlingen geven? Dorien Vanmeldert, factchecker en journalist bij VRT NWS, geeft je in deze workshop tips en tricks om zelf als factchecker aan de slag te gaan.