Digitale inclusie netwerk- en inspiratiedag - VOLZET

Corona zorgde ervoor dat digitale inclusie hoger dan ooit op de agenda staat. Nieuwe initiatieven en projectoproepen zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Belangrijker dan ooit om elkaar te ontmoeten en alle ideeën/praktijken uit te wisselen! Op donderdag 9 juni 2022 zal Mediawijs en Stad Antwerpen in samenwerking met Digidak, LINC vzw, SAAMO en Digipolis Antwerpen, samen een netwerk- en inspiratiedag digitale inclusie in Antwerp Expo organiseren. Een dag vol boeiende sprekers, goede praktijken, ontmoetingen en meer.

Praktische informatie

Datum

donderdag 9 juni 2022

Uur

9u30-15u30

Prijs

Gratis toegang, inschrijven verplicht. 

Locatie

Antwerp Expo

Doelgroep

Professionals en vrijwilligers die werken aan digitale inclusie.

Programma 

Uur Sessie 1 Sessie 2 Sessie 3
9u30 - 10u00 Koffie    
10u00 - 10u20 Welkom    
10u20 - 11u20 Uitwisseling
Digitaal inclusieve wijk 

Panel
Digitale inclusie en tewerkstelling

Workshops

 1. Kaartspel digitale inclusie 
 2. Smart-e game 
 3. Politie Antwerpen
11u50 - 12u50 Uitwisseling
Handige apps 
Panel
De rol van de privésector in digitale inclusie

Workshops

 1. E-inclusie in Antwerpen 
 2. Smart-e game 
 3. Politie Antwerpen
13u - 14u30 Lunch met verrassingsactiviteiten en infomarkt    
14u30 - 15u30 Uitwisseling
Nieuwe digitale inclusie tools
Panel
(Digitaal) inclusieve dienstverlening

Workshops

 1. Digiburger 
 2. Smart-e game 
 3. Politie Antwerpen
 4. AI en digitale inclusie 

Per tijdblok kan je kiezen tussen:

 • een uitwisselingstafel: kom met je eigen ervaringen en vragen aan de tafel zitten en wissel uit met collega’s, na een inhoudelijke intro. 
 • een panelgesprek: de panelleden nemen je mee in 3 boeiende onderwerpen
 • een workshop: organisaties nemen je mee in hun tools en projecten

Uitwisselingstafels

In kleine groep kom je meer te weten over de praktijken en de toolbox van het project 'digitaal inclusieve wijk'. Hoe maak je een buurt meer digitaal inclusief door toegang tot wifi en toestellen aan te bieden, individuele begeleiding en begeleiding in groep te voorzien, digitale oefenkansen te bieden en aan coördinatie in de wijk te doen?

In kleine groepjes wissel je ‘good practices’ uit. Welke apps zijn handig in het dagelijks gebruik op vlak van mobiliteit, gezondheid, communicatie, fotoplezier, vertalen… ontdekken en uitwisselen van ideeën.

In kleine groepjes laten we jou kennis maken met een aantal nieuwe tools en een aantal tools die in ontwikkeling zijn, zoals handleidingen en lesmateriaal over digitale inclusie. Je kan deze leren kennen en je feedback geven.

Panelgesprekken

We laten verschillende praktijken aan het woord over digitale inclusie op de werkvloer of tijdens het traject naar werk.

Panel:

 • Kristel Bogaerts: Sociaal Economische Raad van Vlaanderen
 • Kirsten Dewaelheyns: VVSG, Blenders vzw
 • Maria Eeuwema: Digitaal Werkt - Stad Gent
 • Tom Tersago - Coördinator Webpunten (dot.kom) in Antwerpen

We laten verschillende sprekers aan het woord over welke rol zij weggelegd zien voor de privésector in het verhaal van digitale inclusie. Dit gaat van het zelf aanbieden van bepaalde diensten tot het samenbrengen van verschillende sectoren.

Panel:

 • Ineke Rampart: Telenet Group
 • Linde Verheyden: BNP Paribas Fortis
 • Carolien Fuchs: Strategisch Plan Geletterdheid

We laten verschillende sprekers aan het woord over hoe zij een inclusieve dienstverlening zien.

Panel:

 • Erik De Snerk: KMBS en Diax
 • Mattia De Pauw: Samenlevingsopbouw
 • Sara Janssens: Sint-Niklaas
 • Youri Segers: Stad Antwerpen

Workshops

Via dit kaartspel zet je jezelf in de schoenen van verschillende profielen van mensen die risico lopen op digitale uitsluiting. Je krijgt inzicht in de drempels die klanten/burgers ondervinden wanneer ze jouw (digitale) dienstverlening willen gebruiken en hoe je deze drempels kan wegwerken.

De jarenlange ervaring in het thema e-inclusie zorgt ervoor dat de Stad Antwerpen beschikt over een relevant en groot netwerk aan partners die hierrond werken. We wisselen uit hoe de Stad Antwerpen naar e-inclusie kijkt en veel andere actoren hierbij betrekt. We brainstormen samen over efficiënt samenwerken, informatie delen, netwerken en up-to-date blijven rond e-inclusie.

Smart-e wil spelenderwijs informeren over veilig betalen, nepnieuws en catfishing. Het spel laat je via 4 verschillende apps een veilige online betaling uitvoeren, nepnieuws berichten herkennen, een bedrieger herkennen die zich voordoet als iemand anders online, en phishing mails herkennen. Link in de Kabel zal Smart-e spelen met jullie zodat je als deelnemer kan ervaren hoe het spel werkt.

Welke technologie gebruikt de politie om de veiligheid te verhogen? Hoe gebruikt de politie artificiële intelligentie? Op welke manier zet de politie camera’s in? Wanneer wordt er gewerkt met drones? Hoe komt de politie zo snel mogelijk ter plaatse na een 101 oproep? Bezoek de hoogtechnologische commandowagen en een combi van de Antwerpse politie en stel al je vragen.

Tijdens deze workshop nemen we jullie mee in het traject van Digiburger: hoe je een e-inclusiebeleid voor (sociale) organisaties uitwerkt en zowel medewerkers, vrijwilligers en ‘klanten’ meeneemt en versterkt in je digitaal inclusief verhaal.

Het project amai! laat burgers bepalen voor welke maatschappelijke uitdagingen we AI best kunnen inzetten. We doen dat door experten en burgers samen te brengen en te laten nadenken over thema’s als mobiliteit, klimaat en milieu, werk en gezondheid. Dit jaar besteden we extra aandacht aan digitale inclusie met het thema ‘iedereen mee’. In de workshop krijg je een laagdrempelige introductie tot AI, waarna je zelf je ideeën kan delen en aandachtspunten voor digitale uitsluiting kan meegeven.