Publicaties

Niet alles hoeft digitaal te zijn. Daarom maakt Mediawijs soms ook publicaties. De meeste zijn gratis te verkrijgen via onze webshop. Bekijk hieronder de preview of download de pdf.

Digitale inclusie publicaties

Cover brochure inclusie

Digitale inclusie in Vlaanderen

Brochure

Deze publicatie probeert de zoektocht naar expertise te vergemakkelijken door een overzicht aan te bieden van organisaties in Vlaanderen die expertise en diensten kunnen leveren om tot e-inclusieve oplossingen te komen. Bestel gratis via de webshop.

Mediawegwijzers

Mediawegwijzer datawijsheid

Datawijs onderwijs

Mediawegwijzer

Waarvoor dienen algoritmes? Welke gegevens houdt je toestel bij? Wat gebeurt met die gegevens? De Mediawegwijzer Datawijs onderwijs geeft je inzicht in hoe je jongeren datawijzer maakt en tips om aan de slag te gaan in je klas. Bestel gratis via onze webshop.

Mediawegwijzer Sociale media op school

Sociale media op school

Mediawegwijzer

Sociale media hebben een grote impact op ons dagelijks leven. Dus moeten we er op een goede manier mee leren omgaan. De Mediawegwijzer Sociale Media op School biedt scholen en leerkrachten een theoretisch en praktisch houvast te bieden voor het efficiënt en effectief gebruik van sociale media. Enkel nog beschikbaar in pdf.

Mediawegwijzer Reclame? Wijs!

Reclame? Wijs!

Mediawegwijzer

Nieuwe vormen van reclame zijn soms moeilijker te herkennen, zowel voor volwassenen, als voor kinderen en jongeren. Maar om kritisch na te denken over reclame, moet je het net kunnen herkennen. Deze Mediawegwijzer Reclame? Wijs! helpt je werken aan de reclamewijsheid van kinderen en jongeren. Enkel nog beschikbaar in pdf.

Mediawegwijzer Sexting@school

Sexting@school

Mediawegwijzer

We denken vaak meteen het ergste bij digitale relaties en seksueel gedrag, maar jongeren experimenteren en dat hoort bij een normale seksuele ontwikkeling. Ze flirten, sturen elkaar seksueel getinte berichtjes, foto’s of filmpjes ... Sexting, dus. De Mediawegwijzer Sexting @ School geeft leerkrachten tips om ermee aan de slag te gaan. Bestel gratis via onze webshop.

Mediawegwijzer Dit was het nieuws

Dit was het nieuws

Mediawegwijzer

Het is belangrijk om aan nieuws- en informatiegeletterdheid te werken met kinderen en jongeren. Zo leren ze er kritisch en bewust mee omgaan. Maar hoe doe je dat? De Mediawegwijzer Dit was het nieuws geeft inzicht in nieuws en hoe jongeren hiermee omgaan. We reiken je handvatten aan voor in de klas. Bestel gratis via onze webshop.

Mediawegwijzer Games in de klas

Games in de klas

Mediawegwijzer

Heel veel leerlingen spelen games thuis en bij vrienden. Met games kan je als leerkracht ook leerlingen trachten te motiveren om te leren. De Mediawegwijzer Games in de Klas biedt inzicht in hoe games leren stimuleren en hoe je ze kunt gebruiken in de klas. Enkel nog beschikbaar in pdf.

Mediawegwijzer Allemaal digitaal

Allemaal digitaal

Mediawegwijzer

De digitalisering gaat razendsnel. Sommige mensen lopen daarin voorop, anderen geraken vlotjes mee, maar best wel wat mensen - met heel verschillende profielen - blijven digitaal op één of andere manier uitgesloten. De Mediawegwijzer 'Allemaal Digitaal' biedt lokale besturen, scholen ... een theoretische en praktische houvast. Enkel nog beschikbaar in pdf.

Mediawegwijzer Digitaal in balans

Digitaal in balans

Mediawegwijzer

Vandaag de dag zijn digitale media niet meer weg te denken ons leven. Toch is het goed om stil te staan bij de mogelijke invloed van digitale media op je leven. De Mediawegwijzer Digitaal in balans geeft je een leidraad op weg naar een betere digitale balans. Bestel gratis via onze wenshop.

Mediawegwijzer Nee tegen cyberpesten

Nee tegen cyberpesten

Mediawegwijzer

Wist je dat cyberpesten vaak zijn oorsprong vindt op school? De Mediawegwijzer Neen tegen Cyberpesten geeft inzicht in de problematiek van cyberpesten en stelt een aantal maatregelen voor die je kunt inzetten op school. Enkel nog beschikbaar in pdf.

Mediawegwijzer Beelden lezen en schrijven

Beelden lezen en schrijven

Mediawegwijzer

Om de wereld van vandaag en morgen te begrijpen én om er deel van uit te maken, is beelden leren 'lezen en schrijven' of werken aan beeldgeletterdheid een must! De Mediawegwijzer Beelden Lezen en Schrijven daagt uit om beelden van foto’s, films, cartoons, schilderijen ... centraal te plaatsen in je les. Enkel nog beschikbaar in pdf.

Mediawegwijzer Het privacy ABC

Het privacy ABC

Mediawegwijzer

Om bewust en kritisch te kunnen kiezen wat je met wie deelt, is het handig om je privacy-rechten en plichten te kennen. De Mediawegwijzer Het Privacy ABC geeft leerkrachten een leidraad om in de klas te werken aan privacy-bewustzijn. Enkel nog beschikbaar in pdf.

Meer mediawijs materiaal?

Benieuwd naar alle publicaties van Mediawijs? Ontdek het aanbod in onze webshop.