Publicaties
Niet alles hoeft digitaal te zijn. Daarom maakt Mediawijs soms ook publicaties. De meeste zijn gratis te verkrijgen via onze webshop. Bekijk hieronder de preview of download de pdf.
Mediawegwijzers

Sociale media op school
Sociale media hebben een grote impact op ons dagelijks leven. Dus moeten we er op een goede manier mee leren omgaan. De Mediawegwijzer Sociale Media op School biedt scholen en leerkrachten een theoretisch en praktisch houvast te bieden voor het efficiënt en effectief gebruik van sociale media.

Reclame? Wijs!
Nieuwe vormen van reclame zijn soms moeilijker te herkennen, zowel voor volwassenen, als voor kinderen en jongeren. Maar om kritisch na te denken over reclame, moet je het net kunnen herkennen. Deze Mediawegwijzer Reclame? Wijs! helpt je werken aan de reclamewijsheid van kinderen en jongeren.

Het privacy ABC
Om bewust en kritisch te kunnen kiezen wat je met wie deelt, is het handig om je privacy-rechten en plichten te kennen. De Mediawegwijzer Het Privacy ABC geeft leerkrachten een leidraad om in de klas te werken aan privacy-bewustzijn.

Sexting@school
We denken vaak meteen het ergste bij digitale relaties en seksueel gedrag, maar jongeren experimenteren en dat hoort bij een normale seksuele ontwikkeling. Ze flirten, sturen elkaar seksueel getinte berichtjes, foto’s of filmpjes ... Sexting, dus. De Mediawegwijzer Sexting @ School geeft leerkrachten tips om ermee aan de slag te gaan.

Nee tegen cyberpesten
Wist je dat cyberpesten vaak zijn oorsprong vindt op school? De Mediawegwijzer Neen tegen Cyberpesten geeft inzicht in de problematiek van cyberpesten en stelt een aantal maatregelen voor die je kunt inzetten op school.

Games in de klas
Heel veel leerlingen spelen games thuis en bij vrienden. Met games kan je als leerkracht ook leerlingen trachten te motiveren om te leren. De Mediawegwijzer Games in de Klas biedt inzicht in hoe games leren stimuleren en hoe je ze kunt gebruiken in de klas.

Dit was het nieuws
Het is belangrijk om aan nieuws- en informatiegeletterdheid te werken met kinderen en jongeren. Zo leren ze er kritisch en bewust mee omgaan. Maar hoe doe je dat? De Mediawegwijzer Dit was het nieuws geeft inzicht in nieuws en hoe jongeren hiermee omgaan. We reiken je handvatten aan voor in de klas.

Datawijs onderwijs
Waarvoor dienen algoritmes? Welke gegevens houdt je toestel bij? Wat gebeurt met die gegevens? De Mediawegwijzer Datawijs onderwijs geeft je inzicht in hoe je jongeren datawijzer maakt en tips om aan de slag te gaan in je klas.

Beelden lezen en schrijven
Om de wereld van vandaag en morgen te begrijpen én om er deel van uit te maken, is beelden leren 'lezen en schrijven' of werken aan beeldgeletterdheid een must! De Mediawegwijzer Beelden Lezen en Schrijven daagt uit om beelden van foto’s, films, cartoons, schilderijen ... centraal te plaatsen in je les.

Digitaal in balans
Vandaag de dag zijn digitale media niet meer weg te denken ons leven. Toch is het goed om stil te staan bij de mogelijke invloed van digitale media op je leven. De Mediawegwijzer Digitaal in balans geeft je een leidraad op weg naar een betere digitale balans.

Allemaal digitaal
De digitalisering gaat razendsnel. Sommige mensen lopen daarin voorop, anderen geraken vlotjes mee, maar best wel wat mensen - met heel verschillende profielen - blijven digitaal op één of andere manier uitgesloten. De Mediawegwijzer 'Allemaal Digitaal' biedt lokale besturen, scholen ... een theoretische en praktische houvast.
Thema: mediaopvoeding

Van emoji's tot sexting: over opvoeden in een medianest
Dit boek bundelt veelgestelde vragen van ouders over mediaopvoeding. We geven een antwoord op deze vragen aan de hand van getuigenissen van ouders, inzichten van experts en handige tips & tricks. Zonder te zeggen hoe het moet, wel hoe het kan. Ontdek en bestel!
Thema: digitale inclusie

Digitale inclusie in Vlaanderen
Deze publicatie probeert de zoektocht naar expertise te vergemakkelijken door een overzicht aan te bieden van organisaties in Vlaanderen die expertise en diensten kunnen leveren om tot e-inclusieve oplossingen te komen.

Zo start je een openbare computerruimte
Een openbare computerruimte is een publiek toegankelijke plek waar mensen gratis en zonder andere verplichtingen kunnen gebruikmaken van een digitaal toestel en een internetverbinding. Deze inspiratiegids geeft tips over hoe je zo een openbare computerruimte werking kan opstarten of uitbreiden.

Hoe pakten onze scholen het afstandsleren aan?
In maart vorig jaar schakelden scholen plots noodgedwongen om naar afstandsleren, ten gevolge van de coronacrisis. Er werd gevreesd voor leerachterstand bij de jongeren, maar ook de scholen en leerkrachten zelf kwamen voor een grote uitdaging te staan. Hoe ervaarden scholen het afstandsleren en hoe pakten ze het aan?

Succesvolle digitale hulpmiddelen in Vlaamse zorginstellingen
Dit rapport belicht de introductie van beeldbellen in zorginstellingen besproken tijdens de eerste lockdown, hoe de rol van videobellen evolueerde tijdens de tweede lockdown en hoe wat de rol is van beeldbellen na de coronapandemie.

Aan de slag als digihelper
De brochure ‘Aan de slag als digihelper’ bevat praktische tips om digistarters te ondersteunen bij het verwerven en up-to-date houden van hun digitale vaardigheden. Ze is gericht naar zowel formele als informele digihelpers en helpt in het herkennen, begeleiden of doorverwijzen van de digistarter. Bekijk de brochure.

Werken met vrijwillige digihelpers
Het ondersteuningsnetwerk van een digistarter is een essentieel onderdeel van de digitale inclusie puzzel. In deze inspiratiegids kom je te weten hoe je een werking met vrijwillige digihelpers kan opzetten of uitbreiden. Je vindt er tips and tricks over werving, opleiding, opvolging, enz. Lees meer.