Apenstaartjaren 2024: de samenvatting

In 2024 bracht het Apenstaartjaren onderzoek we voor de negende keer het mediagebruik en -bezit van kinderen en jongeren in kaart. Welke toestellen hebben kinderen en jongeren? Hoe gebruiken ze die? En hoe evolueert hun digitale leefwereld?

Apenstaartjaren is een onderzoek van Mediaraven, Mediawijs en de onderzoeksgroep imec-MICT-UGent.

Schermen, toestellen en internetverbinding

Voor kinderen en jongeren zijn media en het internet onmisbaar geworden in hun leven. Ze spenderen urenlang naar schermen te kijken, meer tijdens het weekend dan op schooldagen. Vooral de tv, smartphone of computer trekken hun aandacht. Maar niets verslaat de smartphone: al in het basisonderwijs gebruiken kinderen smartphones. Over het algemeen krijgen ze een oude smartphone van hun ouders die niet volledig verbonden is. Ze gebruiken het vaak zoals ze een tablet zouden gebruiken om video's te bekijken en games te spelen. Net voor de overgang van het basisonderwijs naar het middelbaar onderwijs (voor hun verjaardag of een andere viering) krijgt bijna elke tiener een volledig verbonden smartphone.

In vergelijking met 2022 zijn meer kinderen en jongeren tevreden over hun internetverbinding thuis. Echter, degenen die uit gezinnen komen met financiële moeilijkheden zijn vaker ontevreden over de kwaliteit van hun internet. Bovendien hebben ze niet altijd meer dan één apparaat (soms zelfs geen) van henzelf. Het gebrek aan opties betekent dat ze voornamelijk vertrouwen op hun smartphone (die ze eerder hebben dan hun leeftijdsgenoten) voor het merendeel van de media activiteiten.

Het type apparaten dat kinderen en jongeren gebruiken, hangt grotendeels af van wat ze met die apparaten kunnen doen. Wanneer nieuwe apparaten worden geïntroduceerd, komen er ook nieuwe activiteiten bij. Op jonge leeftijd kijken kinderen graag naar video's, luisteren naar muziek en spelen games. YouTube is nog steeds het populairste platform voor video's en muziek, gevolgd door Netflix en Spotify. Als ze ouder worden, beginnen ze hun apparaten te gebruiken voor huiswerk of online onderzoek. Rond de leeftijd van 10 jaar starten ze met sociale media, meestal via WhatsApp en Snapchat. Er zijn echter ook nog best veel tieners in het vijfde of zesde leerjaar die geen smartphone met volledige connectiviteit hebben en dus ook nog geen sociale media gebruiken. Hierdoor kunnen we 'digitale puberteit' op deze leeftijd niet overtuigend bevestigen, zoals we in de vorige editie deden.

Bedankt dat jullie dit doen, echt naar ons luisteren. En niet gewoon zeggen dat we allemaal slecht bezig zijn en de hele tijd gewoon op onze gsm’s zitten.
Photo by Jason Leung on Unsplash
Een jongere die deelnam aan een focusgroep

Nieuwe technologie

De ene technologie die zijn intrede niet gemist heeft in het digitale mediagebruik van jongeren is generatieve AI. Als gevolg daarvan zien we meteen een grote groep tierners en jongeren die het integreren in hun online zoekopdrachten en huiswerk. 20% gebruikt het zelfs om te praten met een virtuele vriend of een computerprogramma.

Afspraken maken

Wat betreft mediaopvoeding zijn regels over schermtijd (wanneer en hoe lang) het meest gebruikelijk thuis. Als ze eenmaal in hun tienerjaren zijn, komen er ook regels over online inhoud en aankopen. Goed om te weten: de meeste kinderen en jongeren vinden dat de regels die ze moeten volgen oké zijn! Hoewel hun digitaal mediagebruik thuis niet vaak wordt besproken (behalve games), is dit wel het geval op school. Meer dan de helft van de jongeren in het middelbaar kreeg les over onderwerpen als sociale media, cyberpesten, nieuws, privacy, desinformatie en online veiligheid. De situatie is minder optimistisch voor basisschoolkinderen; zij krijgen veel minder les over deze onderwerpen. Misschien nog belangrijker is om te controleren of kinderen en jongeren iemand hebben om naartoe te gaan in geval van problemen. En dit is niet het geval: ongeveer 10% heeft niemand. Dit zijn vaak tieners in financieel kwetsbare situaties.

Interesse in nieuws

Over het algemeen toonden kinderen en adolescenten een gezonde interesse in nieuws. Als ze nieuwsberichten zien of lezen, gebeurt dat meestal via Karrewiet (kinderen) of sociale media (jongeren). Dankzij TikTok en Instagram (jongeren) en YouTube (tieners) blijven ze op de hoogte van nieuwsberichten die hen interesseren, anders hadden ze het waarschijnlijk gemist. Tegelijkertijd zijn ze zich ook bewust van de valkuilen van nieuws via sociale media: de meesten van hen gebruiken solide strategieën om te bepalen of nieuws betrouwbaar is of niet: ze controleren wie het nieuwsbericht heeft gepubliceerd, beoordelen de manier waarop een artikel is geschreven of doen verder “onderzoek” indien nodig. Interesse in politiek en verkiezingen is laag onder tieners, ook al zullen sommigen dit jaar voor het eerst moeten stemmen. Slechts een kwart van de tieners volgt politieke figuren of partijen, terwijl de helft politieke advertenties tegenkomt op hun sociale media-feeds.

Wat doen en zien ze online

Phishing was de meest voorkomende vorm van online oplichting waarmee tieners werden geconfronteerd (38%). Ondanks dit, kwam slechts 4% in een situatie terecht waarin bankgegevens werden gestolen. Tieners hebben veel vertrouwen in hun cyberbeveiliging vaardigheden. Echter, onze workshops onthulden dat ze zichzelf vaak overschatten.

Digitale media helpen jongeren om in contact te blijven met vrienden en familie. Het helpt ook om mensen te ontmoeten die hun interesses delen en nieuwe vrienden te maken. Eén op de drie jongeren gaf aan dat digitale media hen hielpen zichzelf te worden. Een verrijking, maar soms met een keerzijde: vier procent van de tieners en jongeren wordt op structurele basis slachtoffer van online pesten. Meisjes worden vaker slachtoffer van online pesten dan jongens.

Veel tieners en jongeren zien ongepaste online inhoud (zoals beelden die aanzetten tot extreem slank zijn of gewelddadige en gruwelijke inhoud). Hoewel ze deze afbeeldingen walgelijk vinden, kunnen ze er meestal mee omgaan door met anderen te praten of manieren te zoeken om van dergelijke inhoud af te komen. We moeten dit echter niet problematiseren: tieners ervaren niet veel complicaties met betrekking tot hun digitale welzijn. Toch moeten we alles doen wat we kunnen om degenen te helpen die dat wel doen.

Apenstaartjaren houdt de vinger aan de pols en veel van deze inzichten zullen hopelijk inspiratie bieden om het beleid de komende periode mee vorm te geven.
Photo by Jason Leung on Unsplash
Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding

Lees het volledige onderzoeksrapport

Natuurlijk zijn er nog veel meer interessante bevindingen. Benieuwd naar àlle cijfers, conclusies en aanbevelingen van dit onderzoek? 

20240516_apenstaartjaren_studiedag_cmediaraven_cthibautdegroote_007.jpg