Over ons

Mediawijs is het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid van de Vlaamse overheid en imec vzw. Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en begrijpen om deel te nemen aan onze maatschappij. Ontdek meer over onze visie, aanpak en structuur.

Maak kennis met het team achter Mediawijs

Benieuwd naar wie er bij Mediawijs werkt? Wie expert is in welk thema en wie aan welke projecten werkt?

img_20210831_142951.jpg

Wat doet Mediawijs

Allereerst creëert Mediawijs eigen campagnes en projecten, zoals De Schaal van M, Nieuws in de Klas en MediaNest, om jong en oud mediawijs te maken. Daarnaast ondersteunen we ook projecten van partners, bijvoorbeeld de Safer Internet Day en de European Media Literacy week.

Via vormingen (bv. de Mediacoachopleiding), kennisdeling (bv. het Mediawijs Congres en de informatieve dossiers op onze website) en praktijkontwikkeling probeert Mediawijs het digitale en mediawijsheidsveld mee vorm te geven.

Jaarlijks organiseert Mediawijs minstens 4 expertengroepen om de stand van zaken over een thema in het veld en onderzoek op te maken. Zo kunnen we de noden identificeren, alsook de mogelijkheden om zaken te actualiseren en nieuwe initatieven te ontwikkelen. Daarnaast kunnen experts elkaar op de hoogte brengen van de lopende en recente projecten uit het veld en het onderzoek. Contacteer ons om zelf een thema voor te stellen voor een expertengroep.

​​​​​​Mediawijs blijft voortdurend op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in het media(wijze) gedrag van burgers. Onderzoeken als de MediaNest Cijfers en Apestaartjaren brengen bijvoorbeeld het mediabezit en -gebruik van zowel kinderen als jongeren in kaart. Daarnaast onderzoeken we ook mediawijze tendenzen en gaan we na hoe het staat met de mediawijsheidssector.

Ook bij de visie- en beleidsontwikkeling over digitale en mediawijsheid in Vlaanderen, Brussel, België en Europa is Mediawijs nauw betrokken. Mediawijs ontwikkelt onder meer beleidstools en whitepapers, staat lokale besturen bij in het uitstippelen van een mediawijs beleid en is een voorname partner van verschillende middenveldorganisaties en verenigingen.

Hoe doet Mediawijs dit

Mediawijs ...

Stage doen bij Mediawijs

Ben je gebeten door mediawijsheid? Zoek je een stage waar je kan meewerken aan interessante projecten met een maatschappelijke meerwaarde? Lees meer.

Contacteer ons

Heb je een suggestie voor ons team? Een vraag over mediawijsheid? Of interesse in een samenwerking? Contacteer ons: we bezorgen je spoedig een antwoord.