Apenstaartjaren

Onderzoek

Apenstaartjaren is een tweejaarlijks onderzoek naar de digitale leefwereld van Vlaamse kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. De eerste editie vond plaats in 2006. Het onderzoek maakt duidelijk hoe kinderen en jongeren omgaan met digitale media, en wat vandaag de grootste uitdagingen zijn.

Apenstaartjaren is een onderzoek van Mediaraven, Mediawijs en de onderzoeksgroep imec-MICT-UGent.

Wat is Apenstaartjaren

Meer info

Kinderen en jongeren groeien op met digitale media. Dat brengt veel voordelen, maar ook risico’s met zich mee. Door regelmatig te polsen hoe het staat met hun mediagebruik en mediabezit, kunnen we de jeugd een handje helpen in de digitale wereld.Het Apenstaartjaren-onderzoek biedt dan ook nuttige inzichten aan iedereen die professioneel of privé met kinderen en jongeren in contact komt: van jeugdwerkers en leerkrachten tot ouders, oma’s en opa’s. Tegelijk wil het Apenstaartjaren-onderzoek volwassenen aanmoedigen om kinderen en jongeren in alle vertrouwen los te laten, zodat ze digitaal op ontdekkingstocht kunnen gaan.

In het Apenstaartjaren-onderzoek komen verschillende thema’s aan bod: mediagebruik en -bezit, digitale vaardigheden, mediaopvoeding, technostress, sociale media, games, online nieuwsgebruik, online privacy, sexting, cyberpesten, …

Centrale vragen zijn:

Hoe gebruiken Vlaamse kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar digitale media?
Welke toestellen hebben ze ter beschikking? Hoe gebruiken ze die?
Hoe gedragen ze zich in de digitale leefwereld?

Er zijn 2 onderzoeksmethoden:

  • Een vragenlijst. Meer dan 8000 kinderen en jongeren beantwoorden een reeks vragen over hun mediabezit, -gebruik en -gedrag.
  • Klasgesprekken. De inzichten uit de vragenlijst worden aangevuld met een aantal klasgesprekken, waarin dezelfde thema’s opnieuw aan bod komen.

Apestaartjaren 2024: wat onthouden we?

Geen tijd om het ganse rapport door te nemen? Lees dan onze samenvatting met enkele van de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen. 

Meer weten?

  • Wil je meer weten over het onderzoek zelf? Mail naar info@apestaartjaren.be.
  • Voor informatie over digitale media op maat van jongeren kan je terecht bij WAT WAT.
  • Op de website van MediaNest vind je dan weer tips en advies over mediaopvoeding voor ouders.
  • Wil je zelf met kinderen, jongeren en media aan de slag? Surf dan naar de website van Mediaraven.