7 redenen waarom we zo graag gamen

Dit artikel is deel van Gaming

Vandaag de dag is gamen een hobby als een ander. Sterker nog, het is zelfs heel populair. Maar waarom? Ontdek 7 redenen waarom jong en oud zo gek zijn op games.

Iedereen houdt van een uitdaging

Het voelt goed om steeds beter te worden in iets en daar ook resultaat van te zien, doordat je verder geraakt in het spel. Games zitten daarom vol met raadsels, puzzels en hindernissen.

Je wordt voortdurend beloond

In het dagelijkse leven zijn er niet veel activiteiten waarbij je de hele tijd te horen krijgt dat je goed bezig bent. Bij games is dat wél het geval. Zo kan je punten, cosmetische items (bv. een leuke outfit of accessoire) of virtuele muntjes verzamelen als je het goed doet in de game.

Het is leuk om de beste te zijn

Of je nu tegen de computer speelt of tegen iemand anders: winnen is altijd tof. Een rangschikking of puntensysteem kan het competitieve karakter van games versterken en geven je meer aanzien geven in het spel.

Je kan het samen met anderen doen

Er zijn ook heel wat sociale aspecten aan gamen. Veel games kan je samen met familie, vrienden of zelfs vreemden spelen. Je hoeft je ook niet in dezelfde ruimte te bevinden: tijdens het gamen kan je gewoon met elkaar chatten of videobellen.

Er zit vaak een verhaal in

Games lijken meer op films en boeken dan je zou denken: in veel gevallen zit er een verhaal in, dat zich tijdens het spelen verder ontwikkelt. En mensen houden van verhalen! Verhalen slepen ons mee, zeker wanneer je de verhaallijn zelf mee kan bepalen door bepaalde beslissingen te nemen in het spel.

Je kan volop dingen uitproberen

In games kan je op een veilige manier experimenteren. Zo kan je je voordoen als iemand anders, dingen doen die in het dagelijks leven onmogelijk zijn of testen hoe anderen reageren op wat je doet.

Het is een manier om te ontsnappen

Niet zelden zijn games ook een manier om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Door in een virtuele gamewereld te kruipen, kan je je zorgen vergeten en hoef je even aan niets anders te denken.

De slimme trucjes van gamemakers

Voor gamers zijn games gewoon leuk, maar voor game-ontwikkelaars is het in de eerste plaats een bron van inkomsten. Ze gebruiken dan ook allerlei slimme trucjes om de interesse van gamers zo lang mogelijk vast te houden.

Games: leuk, maar niet gratis

Vroeger moest je een game kopen in de winkel voor je het kon spelen. Vandaag zijn er ook veel ‘gratis’ games beschikbaar. Toch is een game nooit volledig gratis.

Gepubliceerd op 29 juli 2021