Digital News Report (2020): hoe beleven Vlamingen het nieuws?

Dit artikel is deel van Nieuws

Hoe volgen Vlamingen het nieuws? Welke media gebruiken we daarvoor het liefst? En hoe is het gesteld met ons vertrouwen in de pers? Het jaarlijkse Digital News Report biedt een antwoord op al die vragen. Ontdek hier de meest recente resultaten.

Liefst van al online

45%

volgt het nieuws hoofdzakelijk via online media.

 

34%

kijkt vooral tv om op de hoogte te blijven van het nieuws.

93% van de Vlamingen geeft aan geïnteresseerd te zijn in het nieuws.Toch hebben traditionele nieuwsbronnen de voorbije 5 jaar steeds meer terrein verloren. Vooral laag- en middenopgeleiden wenden zich almaar minder tot televisiejournaals en kranten. Iets anders zien we bij online media: steeds meer Vlamingen geven aan het nieuws bij voorkeur via digitale weg te raadplegen, en voor 1 op 3 jongeren tussen 18 en 24 jaar zijn sociale media zelfs de belangrijkste bron van nieuws.

Betalen? Delen!

12%

is bereid om te betalen voor nieuws.

 

21%

van de betalende gebruikers deelt een nieuwsabonnement met anderen.

Slechts 12% van de Vlamingen geeft geld uit aan nieuws: een cijfer dat al enkele jaren stabiel blijft. De manier waarop we betalen voor nieuws, lijkt dan weer wel te veranderen. Waar in 2019 zo’n 12% van de betalende gebruikers aangaf een nieuwsabonnement te delen met anderen, stijgt dat aantal in 2020 tot 21%. Met name jongeren maken vaker gebruik van deze service, en zijn ook meer dan vroeger bereid om te betalen voor nieuws.

 

Veel, maar dalend vertrouwen

51%

van de Vlamingen heeft vandaag vertrouwen in nieuwsmedia.

 

37%

van de Vlaamse jongeren vindt het nieuws grotendeels te vertrouwen.

 

Het vertrouwen in nieuwsmedia is in Vlaanderen vrij hoog: met 51% staan we op de 6de plaats van alle landen en regio’s die deel uitmaakten van het onderzoek. Ter info: in totaal werd het nieuwsgebruik in 40 landen onderzocht. Toch neemt dat niet weg dat ons vertrouwen in het nieuws de voorbije 5 jaar gedaald is.

Verder is er een opvallend verschil met Wallonië, waar slechts 36% van de deelnemers vertrouwen heeft in het nieuws. Ook hebben jongeren en mensen met een rechtse politieke overtuiging duidelijk meer argwaan. Hetzelfde geldt voor mensen met een laag inkomen, maar zij hebben wel meer vertrouwen in nieuws op sociale media dan wie een hoger inkomen heeft.

“Het is niet omdat mensen iets vertrouwen dat ze het ook gebruiken, en het is niet omdat ze het niet vertrouwen, dat ze het niet gebruiken.”
Ike Picone
Prof. dr. (VUB)

Meer over dit onderzoek

Kom meer te weten over het nieuwsgebruik in Vlaanderen door de jaren heen: download een analyse van de onderzoeksresultaten.

Gepubliceerd op 28 juli 2021