Hoe ga je aan de slag met videogames in de klas?

Dit artikel is deel van Games in de klas

Videogames zijn een handige bron van inspiratie om je lesactiviteiten vorm te geven. Ze kunnen je lessen rijker, interactiever en aantrekkelijker maken. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag in de klas? Gebruik dit stappenplan als leidraad.

Breng je beginsituatie in kaart

Uit onderzoek blijkt dat leerkrachten vaak vertrekken vanuit een videogame en de inhoud en doelen van de lesactiviteit daaraan proberen te koppelen. Probeer eerst een stap terug te zetten en je beginsituatie in kaart te brengen. Elke klas, leerkracht en school zijn namelijk anders. Hoe zit dat bij jou?

Bepaal je focus en leerdoelen

Denk na over wat je wil bereiken door een videogame in te zetten in de klas. Welke nood wil je oplossen? Wat zijn je leerdoelen? Laat je in deze fase eventueel inspireren door andere leerkrachten of internetbronnen. Voor tips en een overzicht van kindvriendelijke games kan je terecht bij Gamekunde. Bij Geek My Class vind je dan weer mooie voorbeelden uit de praktijk. Van de meest populaire games kan je via speel het slim ook de game gids bekijken.

Ontwerp je lesactiviteit

Bepaal nu hoe je je les concreet zal uitwerken. Denk na over je leerinhoud, je werkvorm, de evaluatie, de game die je zal gebruiken … Maar ook over zaken als timing en je rol als leerkracht. 

Zoek je een didactisch model om te werken rond games (en films) in de klas? Bekijk dan zeker eens het model van JEF, dat de ontwikkeling van verschillende filmwijze en gamewijze competenties stimuleert.

Voer uit en observeer

Tijd voor de praktijk! Observeer tijdens de les goed wat er allemaal gebeurt. Loopt alles zoals gepland? Zijn je leerlingen enthousiast? Waar worstelen ze mee en wat vinden ze dan weer heel interessant?

Evalueer en herwerk

De eerste keer dat je videogames gebruikt in de klas, zal je vast nog wat werkpunten opmerken. Dat is heel normaal. Reflecteer na afloop hoe je de les verder kan bijschaven, zodat je leerlingen er maximaal plezier uit halen en er tegelijk veel van opsteken.

Ik ken daar niets van’ Is het eerste wat veel leraren zeggen als het gaat over games in de klas. Terwijl je eigenlijk weinig kennis nodig hebt om ermee aan de slag te gaan.
Photo by Jason Leung on Unsplash
Jeroen Heremans
Geek My Class

Bekijk uitgewerkte lesvoorbeelden

Meer inspiratie nodig? Bekijk uitgewerkte lesvoorbeelden voor het lager en secundair onderwijs en ontdek lesstructuren die aansluiten bij jouw focus. Bekijk ook zeker het handboek van European Schoolnet.

Gepubliceerd op 22 mei 2024