Maakt gamen je asociaal?

Dit artikel is deel van Gaming

Er bestaan veel vooroordelen over games. Zo ook het idee dat gamen je asociaal zou maken. Zit daar enige waarheid in? Of kunnen we die stelling maar beter vergeten?

Nee, gamers zijn geen eenzaten

Als het van de wetenschap afhangt, zijn er weinig redenen om te geloven dat gamers minder sociaal zijn dan niet-gamers. Integendeel: er zijn studies die aantonen dat games prosociaal gedrag, zoals het helpen van anderen, kunnen stimuleren. Dat is ook het geval bij games waar geweld in voorkomt, zolang ze in teamverband gespeeld worden.

Voor veel gamers is sociaal contact zelfs de belangrijkste reden om te gamen als het gaat over Massively Multiplayer Online Games (MMOG’s): games die je online speelt met soms wel honderden tegelijk. Gamers kunnen tijdens het spelen met elkaar (voice)chatten en bijvoorbeeld tips of ervaringen delen.

Games en vriendschappen

48%

van de kinderen tussen 6 en 12 jaar gamet meestal alleen.

67%

van de jongeren tussen 12 en 18 jaar gamet het liefst tegen vrienden.

13%

van de jongeren tussen 12 en 18 jaar speelt liever alleen.

10%

van de jongvolwassenen tussen 16 en 24 jaar spreekt minstens wekelijks online af met vrienden om te gamen.

Games en vriendschappen gaan goed samen. Net zoals we graag gezelschapsspelletjes spelen met anderen, geldt dat ook voor games. Het klassieke beeld van de eenzame gamer is dan ook al even achterhaald: jongeren houden ervan om samen met hun vrienden te gamen én om nieuwe mensen te leren kennen in games.

Games kunnen dus handig zijn om bestaande vriendschappen te versterken, maar er kunnen ook nieuwe vriendschappen ontstaan. Al gamend kan je vrienden maken van over de hele wereld. Soms zijn die online vriendschappen ook best intens. Gamers brengen namelijk heel wat tijd met elkaar door, dus ze leren elkaar al snel goed kennen.

Wat bij problematisch gamegedrag?

Over het algemeen kan je dus stellen dat je niet asociaal wordt door te gamen, maar daar hoort wel een kanttekening bij. Bij problematisch gamegedrag kan gamen ten koste gaan van andere activiteiten, zoals afspreken met vrienden. Hoewel problematische gamers er nog altijd online vriendschappen opna kunnen houden, vormt dit wel een risico.

Gepubliceerd op 29 juli 2021