Parental control: do or don’t?

Ouders die duidelijke afspraken willen maken over schermtijd, kunnen gebruikmaken van de instellingen voor parental control. Je vindt ze terug op smartphones, tablets en gameconsoles, en je kan er limieten mee instellen voor kinderen. Een meerwaarde voor ouders? Of leren kinderen beter zelf waar hun grenzen liggen en hoe ze moeten omgaan met media?

Wat is parental control?

‘Parental control’ of ‘ouderlijk toezicht’ is een verzamelnaam voor alle tools die ouders kunnen gebruiken om te bepalen wat hun kind kan doen op het internet.

Wat je precies kan instellen, verschilt per toestel, app of website. Ouders kunnen bijvoorbeeld ...

  • … instellen dat kinderen na bedtijd geen toegang meer hebben tot bepaalde apps.
  • … websites blokkeren die ongepast zijn voor kinderen.
  • … bepalen dat kinderen enkel games kunnen spelen die geschikt zijn voor hun leeftijd.
  • … in-app aankopen beperken of blokkeren.
  • … vermijden dat kinderen vriendschapsverzoeken krijgen van vreemden.

Handig als aanvulling

Parental control kan zeker een meerwaarde zijn voor ouders, zolang het op de juiste manier wordt toegepast en ouders het niet zien als een soort controlemechanisme. Het is namelijk belangrijk dat kinderen ook begrijpen waarom er bepaalde limieten zijn. 

Daarnaast is parental control niet waterdicht: vooral op inhoudelijk vlak kunnen er soms zaken door de mazen van het net glippen. Beschouw de instellingen voor ouderlijk toezicht daarom als een tweede stap, die volgt op een goed gesprek met duidelijke afspraken. 

Vooral geschikt op jongere leeftijd

Parental control werkt vooral goed bij jongere kinderen, bijvoorbeeld bij kinderen die voor het eerst een eigen smartphone hebben. Zo kunnen ouders concreet afbakenen wanneer hun kind wel of niet online kan en krijgen ze zicht op de apps waar er veel tijd naartoe gaat. Eens kinderen ouder worden, hebben ze al sneller door hoe ze de instellingen kunnen omzeilen.

Aan de slag met parental control

Verschillende opties om ermee aan de slag te gaan: specifiek toestel of binnen app. Zoek je de instellingen voor ouderlijk toezicht op een specifiek toestel? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek een volledig overzicht per toestel en kijk of parental control je kan helpen om gemaakte afspraken om te zetten in de praktijk.

Stel ouderlijk toezicht in voor gameconsoles

Leer meer over ouderlijk toezicht op smartphones en tablets met Google Family Link, of ScreenTime, …)

Stel ouderlijk toezicht in in specifieke apps of spelletjes, zoals TikTok, Roblox, Netflix, … 

Gepubliceerd op 12 mei 2021