Reageren op haatspraak: wat doe je beter niet?

Dit artikel is deel van Haatspraak

Door online haatboodschappen te negeren, sturen we het signaal dat haatspraak oké is. Beter kan je de boodschappen melden of erop reageren. Maar in dat laatste geval is het belangrijk om op voorhand goed na te denken over je aanpak. Ontdek 4 dingen die je best niet doet.

Sharen en disliken

Het kan zijn dat je de neiging hebt om de boodschap te ‘disliken’, door het bericht, het filmpje of de foto een boze emoji te geven. Dat is heel begrijpelijk, maar toch doe je dit beter niet. Door het algoritme van sociale media kan de boodschap zich zo makkelijker verspreiden.

Let wel: ook door te reageren op haatspraak geef je meer zichtbaarheid aan de boodschap. Zorg daarom zeker dat je reactie iets toevoegt. Houd er ook rekening mee dat het doelwit van de haatspraak misschien liever niet wil dat de boodschap nog meer aandacht krijgt.

Schelden

Maakt de boodschap je kwaad of verdrietig? Laat je dan niet verleiden om de hater uit te schelden, ook niet als de haatboodschapper zelf beledigende taal gebruikt. Een scheldtirade op sociale media helpt niemand verder, en al zeker niet het doelwit van de haatspraak.

Eindeloze discussies

De kans bestaat dat de haatboodschapper geen oren heeft naar wat je te zeggen hebt en zal proberen om je woorden te ontkrachten. Waak erover dat je niet in een holle discussie belandt en rond af zodra je merkt dat verdere reacties weinig zin hebben.

Tip: bepaal op voorhand hoeveel tijd je wil en kan besteden aan je reactie. Kort en krachtig is vaak het meest doeltreffend!

De moed verliezen

Verwacht niet dat je reactie altijd de gewenste impact zal hebben. Haters zijn doorgaans erg overtuigd van hun eigen ideeën. Bovendien vloeit een haatboodschap vaak voort uit onderliggende frustraties of behoeften, die niet met één reactie zijn op te lossen.

Dat betekent niet dat reageren per definitie zinloos is. Het kan zijn dat je er in de toekomst wel in slaagt om de ogen van een hater te openen. Bovendien toont een reactie aan dat niet iedereen er hetzelfde over denkt als de hater, wat het doelwit veel steun kan bieden. Verlies de moed dus zeker niet!

5 keuzes die je best maakt vóór je reageert op haatspraak

Wil je reageren op haatspraak? Zorg dan dat je reactie scherp en doordacht is: ons keuzeplan helpt je op weg! Lees meer.

Gepubliceerd op 16 maart 2022