Waarom zou je overstappen van Whatsapp naar Signal én hoe doe je dat?

Facebook centraliseert steeds meer de gegevens van zijn gebruikers, maar het is onduidelijk waarvoor de gegevens precies zullen dienen. Veel mensen voelen zich er niet comfortabel bij dat één bedrijf hun online sociale leven in handen heeft en vinden dat Facebook zo té machtig wordt. Daarom stappen velen over van Whatsapp naar Signal.

Wat is nu precies het probleem? 

Wie WhatsApp gebruikt buiten Europa, deelt sinds februari 2021 (nog) meer gegevens (zoals je contactenlijst, informatie over je telefoon en je locatie) met moederbedrijf Facebook. Ze willen op die manier o.a. betalingen via WhatsApp mogelijk maken, maar het is niet duidelijk waarvoor de gegevens nog zullen dienen. 

In Europa kan Facebook minder gegevens gebruiken omdat hier de GDPR-wetgeving van toepassing is die de verzameling van gebruikersgegevens niet toelaat. Maar wat als Facebook toch een weg vindt om deze gegevens te verzamelen en te gebruiken? Facebook begint de gegevens van WhatsApp te ontginnen in de rest van de wereld, de GDPR is mogelijk een vertragende factor, maar geen sluitende bescherming.

Wat zijn de voordelen van Signal?

De non-profitorganisatie achter de berichtenapp maakt geen winst en wordt gefinancierd op basis van donaties, beurzen en subsidies. Signal wil aantonen dat privacy in digitale communicatie een standaard kan zijn. Hoe doen ze dit? Signal versleutelt gegevens waardoor het geen berichten kan lezen en oproepen kan beluisteren. De app houdt geen gegevens bij op de eigen servers, enkel op het telefoontoestel van haar gebruikers. Zo beslis jij zelf met wie je welke data deelt. Signal bevat geen reclame en werkt niet samen met marketeers, waardoor het voor hen niet van belang is jouw gedrag en handelingen te monitoren. De software is open source, waardoor gebruikers het recht krijgen om de Signal-software te gebruiken, aan te passen en te verbeteren. Kortom, Signal is een privacyvriendelijke berichtenapp.

Opgepast: addertje onder het gras

Let wel op, als je naast WhatsApp nog een Facebook- (Messenger-) en/of Instagramaccount hebt, verzamelt Facebook nog steeds een heleboel gegevens over jou, ook al verwijder je WhatsApp. Maar toch: hoe minder je deze applicaties gebruikt, hoe minder je gegevens deelt met het moederbedrijf Facebook. 

Krijg je niet al je WhatsApp-contacten overtuigd om mee over te stappen? Dan is zelfs een gedeeltelijke overstap naar Signal, waarbij je ook nog af en toe gebruik maakt van WhatsApp, al een mooie win! Op die manier deel je toch ook minder gegevens met Facebook. 

Schakel over van Whatsapp naar Signal in 6 stappen

Ben je overtuigd van de berichten-app Signal en wil je (terug) baas worden van je eigen gegevens? Lees dan hieronder de handleiding om over te schakelen van WhatsApp naar Signal, zónder je gespreksgeschiedenis te verliezen.

 • Ga naar de applicatie Google Play Store (voor Android) en Apple Store (voor iOS).
 • Typ in de zoekbalk Signal in.
 • Klik op Signal en installeer de app op je telefoon.
 • Open Signal en volg de stappen voor het aanmaken van een account.
 • Ga naar je ‘WhatsApp-instellingen’ en klik op ‘Account’, ‘Accountinfo aanvragen’.
 • Tik op ‘Rapport aanvragen’. Het scherm wordt bijgewerkt naar ‘Aanvraag verzonden’.
 • Het rapport is drie dagen na je aanvraag beschikbaar. Je krijgt hiervan een melding.
 • Bij ‘Account-info aanvragen’ kan je nagaan hoeveel tijd je hebt om het rapport te downloaden.
 • Je kan er ook tikken op ‘Rapport downloaden’, zodat een zip-bestand met HTML- en JSON-bestanden wordt gedownload op je telefoon.
 • Nadat het rapport is gedownload, tik je op ‘Rapport exporteren’.
 • Tik in het deelvenster op de externe app waar je het rapport naar wil exporteren.

Bron: https://faq.whatsapp.com/general/account-and-profile/how-to-request-your-account-information/?lang=nl

 • Maak een groep aan op Signal.
 • Ga naar de ‘Groepsinstellingen’ en klik op ‘Groeplink’.
 • Klik de ‘Groeplink’ aan en klik op ‘Delen’.
 • Deel de link in je WhatsAppgroepsgesprek zodat de andere groepsleden kunnen aansluiten bij de nieuwe groepschat op Signal.
 • Je kan in je WhatsApp status vermelden dat je niet langer beschikbaar zal zijn via WhatsApp vanaf een bepaalde datum. Je kan ook je profielfoto aanpassen met onderstaande afbeelding zodat je contacten weten dat je de overstap van WhatsApp naar Signal zal maken.
 • Laat via sociale media weten hoelang het bij jou duurde om de overstap te maken. Zo overtuig je anderen van hoe dit feilloos kan verlopen.

Jonas Leupe schreef dit stappenplan uit om over te schakelen van Whatsapp naar Signal. Het Kenniscentrum Data & Maatschappij en Mediawijs kregen de toestemming om zijn stappenplan verder te verspreiden - waarvoor dank!

Gepubliceerd op 18 oktober 2021