Wat is een wachtwoordkluis?

Dit artikel is deel van Cybersecurity

De gouden regel der wachtwoorden: gebruik nóóit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Alleen wordt dat best een uitdaging voor je geheugen. Een wachtwoordkluis biedt dan een goede oplossing. Zo hoef je voortaan nog maar één wachtwoord te onthouden!

Hoe werkt een wachtwoordkluis?

Een wachtwoordkluis of wachtwoordmanager is een stukje software dat al je wachtwoorden voor jou bewaart op één enkele plaats: de cloud. Het enige wachtwoord dat je nog moet onthouden, is het wachtwoord van de kluis of manager zelf.

Zodra je een nieuw wachtwoord moet instellen, kan de applicatie zelf een sterk wachtwoord suggereren en automatisch bewaren in de kluis. Zo kan je je accounts beschermen met unieke, complexe wachtwoorden.

Hoe kom je aan zo’n kluis?

Op internet kan je allerlei gratis wachtwoordkluizen downloaden, zoals Bitwarden of LastPass. Het kan ook zijn dat het besturingssysteem van je toestel standaard een app voorziet die je wachtwoorden voor jou kan bewaren (bv. de iCloud-sleutelhanger van iOS). In dat geval hoef je geen software meer te downloaden.

Al je wachtwoorden op één plek: is dat wel veilig?

Toegegeven: een hacker die het wachtwoord van je kluis kan bemachtigen, heeft in één klap toegang tot al je wachtwoorden. Toch blijft een wachtwoordkluis de veiligste manier om je accounts te beschermen. Dankzij software als deze zal je immers minder snel hetzelfde wachtwoord meermaals gebruiken of eenvoudige wachtwoorden instellen, die makkelijk te kraken zijn.

Zolang je je kluis beschermt met een sterk wachtwoord, hoef je je weinig zorgen te maken. Ga ook zeker na of je tweestapsverificatie kan instellen om je kluis te openen.

Lees verder

Gepubliceerd op 19 juli 2022