Wat is PEGI?

Dit artikel is deel van Gaming

PEGI (Pan European Game Information) is een Europees ratingsysteem voor games. Het systeem wijst labels toe aan games, die meer informatie geven over de spelinhoud en de leeftijd waarvoor een game geschikt is.

Voor welke leeftijd is een spel geschikt?

Elke game die in Europa wordt uitgebracht, krijgt van PEGI een leeftijdsclassificatie. Dat label varieert van PEGI 3 tot PEGI 18:

Een spel met het label PEGI 3 is geschikt voor alle leeftijden. Er mag geen grof taalgebruik in voorkomen en ook geen beelden of geluiden die jonge kinderen angstig maken. Wel mag het spel een (heel) milde vorm van geweld bevatten, in een komische of onschuldige context die niet realistisch is.

Deze spellen kunnen wel beelden en geluiden bevatten die mogelijk angstaanjagend zijn voor jonge kinderen. Ook hier kan een milde vorm van niet-realistisch geweld in voorkomen, maar geen grof taalgebruik.

Een spel met rating PEGI 12 kan een iets explicietere vorm van geweld bevatten tegen fantasiepersonages of niet-realistisch geweld tegen personages met menselijke trekjes. Het taalgebruik kan hier al iets grover zijn en het spel kan seksuele toespelingen bevatten, maar dat mag niet de spuigaten uitlopen.

In deze spellen kan je als gamer geweld of seks te zien krijgen, precies zoals het er in de werkelijkheid aan toe zou gaan. Als je een spel met deze leeftijdsclassificatie speelt, wordt ook verwacht dat je goed om kan met grof taalgebruik, roken, drugs, criminele activiteiten, enzovoort.

Deze rating wordt gebruikt wanneer een spel extreem geweld bevat, bijvoorbeeld tegen kwetsbare personages. Ook kan het zijn dat illegale zaken verheerlijkt worden in het spel of dat er heel expliciete seks in beeld komt.

Wat voor inhoud bevat een spel?

Naast een leeftijdslabel deelt PEGI ook labels uit die meer vertellen over de inhoud van een spel. Terwijl een game maar één leeftijdslabel kan hebben, kan het meerdere inhoudspictogrammen krijgen. Elk pictogram wijst op één specifieke vorm van inhoud:

  • Grof taalgebruik. Het spel bevat scheldwoorden of beledigende uitspraken.
  • Discriminatie. Het spel zet mogelijk aan tot discriminatie of haat.
  • Drugs of alcohol. Er komen illegale drugs, alcohol of tabak in beeld.
  • Angstige elementen. Jonge kinderen worden mogelijk bang door dit spel.
  • Gokken. Er wordt gepraat over gokken of gokken wordt aangemoedigd.
  • Seks. Seksuele handelingen komen in beeld of er wordt naar verwezen.
  • Geweld. Er komt realistisch of niet-realistisch geweld in voor.
  • Online te spelen. Je kan het spel online spelen, samen met anderen.
  • In-game aankopen. In dit spel kan je items aankopen met echt geld.

Belangrijk: PEGI kijkt enkel naar de inhoud van een game. Het is dus niet omdat PEGI zegt dat een game inhoudelijk geschikt is vanaf de leeftijd van 3 jaar, dat een kleuter ook al over de nodige vaardigheden beschikt om dat spel te spelen.

 

Gepubliceerd op 29 juli 2021