Auteurs- en portretrecht in het onderwijs

Affiche

Als leerkracht ga je vaak aan de slag met afbeeldingen, muziek, foto’s, film en teksten van iemand anders. Al is het om een les voor te bereiden, een activiteit te plannen ... Maar mag je zomaar het werk van anderen gebruiken?

Affiche Auteursrecht

Vaak zijn werken auteursrechtelijk beschermd. Maar hoe weet je nu of een werk beschermd is? Wanneer mag je een film vertonen? Een boekfragment kopiëren en delen? En mag je zomaar een klasfoto online zetten? Hoe vraag je toestemming aan iemand?

Hoe gebruik je de affiche

Hang de affiche op in de leraarskamer of in de klas. Ook leerlingen kunnen het stappenplan gebruiken wanneer ze bijvoorbeeld een presentatie maken. Verschillende vragen leiden je naar het juiste antwoord. Concrete voorbeelden bieden daarbij een houvast.

Zo ga je de slag

Je kan de affiche in hoge resolutie downloaden en omhoog hangen in je klas. Er bestaat ook een interactieve online video van de affiche. Je kan deze hier bekijken.

  • Download de affiche.
Affiche 'Auteurs- en portretrecht in het onderwijs'

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Deze affiche werd ontwikkeld in 2015. In het najaar van 2021 komen er nieuwe richtlijnen, daarna volgt er een update van deze affiche.