Beleidstool digitale inclusie - lokale besturen

Educatief pakket

Hoe begin je als lokaal bestuur aan het uitwerken van een visie en een beleid rond digitale inclusie? Welke elementen mogen er in een digitaal inclusie beleid zeker niet ontbreken?

Voor lokale besturen.

cover beleidstool digitale inclusie welzijn

De beleidstool digitale inclusie inspireert en ondersteunt lokale besturen om een visie en een beleid rond digitale inclusie op te stellen of om een bestaande visie en beleid uit te breiden. 

Wat komt er aan bod

Deze beleidstool bestaat uit

  • Een handleiding
  • Een set van kaartjes, benoemd als bouwstenen, onderverdeeld in vijf categorieën: regierol, toegang, competenties, ondersteuningsnetwerken, en dienstverlening en communicatie
  • Het legplan en/of de online template 
  • De digitale-inclusiematrix

Zo gebruik je de tool

Het gebruik van deze beleidstool is onderverdeeld in drie fasen. 

  1. Een voorbereiding: tijdens deze voorbereiding verdiept één persoon zich in het thema digitale uitsluiting en digitale inclusie. Deze persoon gaat in gesprek met een aantal stakeholders en brengt in kaart wat er al gedaan wordt.
  2. Een oefening in groep: tijdens deze oefening in groep leggen we de focus op wat je kan realiseren met betrekking tot digitale inclusie in jouw stad of gemeente. Dat betekent dat we voor deze oefening de categorieën en bijhorende bouwstenen gebruiken die de “wat” beschrijven, namelijk toegang, competenties, ondersteuningsnetwerken, en dienstverlening en communicatie.
  3. Het uitwerken van een beleids- en actieplan digitale inclusie.

Dit heb je nodig

Bestel een fysiek exemplaar van de beleidstool via de webshop of print de verschillende onderdelen van de beleidstool af op basis van de documenten hieronder.

Extra inspiratie bij de bouwstenen kan je online terugvinden. 

Deze beleidstool herwerkt de 7 bouwstenen voor digitale inclusie en de visie van VVSG op digitale inclusie tot een beleidstool op maat van lokale besturen.

Een initiatief van: VVSG , District09

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

2022