Digitale inclusie netwerk- en inspiratiedag - uitgesteld

Corona zorgde ervoor dat digitale inclusie hoger dan ooit staat op vele agenda’s. Vele nieuwe initiatieven en projectoproepen zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Belangrijker dan ooit om elkaar te ontmoeten en ideeën/praktijken uit te wisselen! In het voorjaar van 2022 zal Mediawijs en Stad Antwerpen in samenwerking met Digidak, LINC vzw, Samenlevingsopbouw en Digipolis Antwerpen, samen een netwerk- en inspiratiedag digitale inclusie in Antwerp Expo organiseren. Een dag vol boeiende sprekers, goede praktijken, ontmoetingen en meer.

Praktische informatie

Datum

donderdag 25 november 2021

Uur

9u30-15u30

Prijs

Gratis toegang - het evenement is omwille van de hoge coronacijfers en de verstrengde maatregelen uitgesteld

 

Locatie

Antwerp Expo

Doelgroep

Professionals en vrijwilligers die werken aan digitale inclusie.

Programma - volzet

Uur Sessie 1 Sessie 2 Sessie 3 Sessie 4 Sessie 5
9u30 - 10u00 Koffie        
10u00 - 10u20 Welkom        
10u20 - 11u20 Uitwisseling
Digitaal inclusieve wijk  
Panel
Digitale inclusie en tewerkstelling
Workshop
Kaartspel digitale inclusie  
Workshop
Smart-e game 
Workshop
Politie Antwerpen
11u50 - 12u50 Uitwisseling
Handige apps 
Panel
De rol van de privésector in digitale inclusie
Workshop
E-inclusie in Antwerpen
Workshop
Smart-e game 
Workshop
Politie Antwerpen
13u - 14u30 Lunch met verrassingsactiviteiten en infomarkt        
14u30 - 15u30 Uitwisseling
Testen van digitale vaardigheden
Panel
(Digitaal) inclusieve dienstverlening
Workshop
Digiburger 
Workshop
Smart-e game 
Workshop
Politie Antwerpen

Per tijdblok kan je kiezen tussen:

 • een uitwisselingstafel: kom met je eigen ervaringen en vragen aan de tafel zitten en wissel uit met collega’s, na een inhoudelijke intro. 
 • een panelgesprek: de panelleden nemen je mee in 3 boeiende onderwerpen
 • een workshop: organisaties nemen je mee in hun tools en projecten

Uitwisselingstafels

In kleine groep kom je meer te weten over de praktijken en de toolbox van het project 'digitaal inclusieve wijk'. Hoe maak je een buurt meer digitaal inclusief door toegang tot wifi en toestellen aan te bieden, individuele begeleiding en begeleiding in groep te voorzien, digitale oefenkansen te bieden en aan coördinatie in de wijk te doen?

In kleine groepjes wissel je ‘good practices’ uit. Welke apps zijn handig in het dagelijks gebruik op vlak van mobiliteit, gezondheid, communicatie, fotoplezier, vertalen… ontdekken en uitwisselen van ideeën.

In kleine groepjes laten we jou kennis maken met een aantal tools om digitale vaardigheden te testen en horen we graag van jou wat jij zoekt in zo een tool en welke tools je wel of niet gebruikt.

Panelgesprekken

We laten verschillende praktijken aan het woord over digitale inclusie op de werkvloer of tijdens het traject naar werk.

Panel:

 • Kristel Bogaerts: Sociaal Economische Raad van Vlaanderen
 • Kirsten Dewaelheyns: Digidak, Blenders vzw
 • Maria Eeuwema: Digitaal Werkt - Stad Gent

We laten verschillende sprekers aan het woord over welke rol zij weggelegd zien voor de privésector in het verhaal van digitale inclusie. Dit gaat van het zelf aanbieden van bepaalde diensten tot het samenbrengen van verschillende sectoren.

Panel:

 • Ilse Mariën: VUB-SMIT
 • Ineke Rampart: Telenet Group
 • Linde Verheyden: BNP Paribas Fortis
 • Wannes Clauwaert: DigiSkills Belgium

We laten verschillende sprekers aan het woord over hoe zij een inclusieve dienstverlening zien.

Panel:

 • Erik De Snerk: KMBS en Diax
 • Mattia De Pauw: Samenlevingsopbouw
 • Sara Janssens: Sint-Niklaas
 • Youri Segers: Stad Antwerpen

Workshops

Via dit kaartspel zet je jezelf in de schoenen van verschillende profielen van mensen die risico lopen op digitale uitsluiting. Je krijgt inzicht in de drempels die klanten/burgers ondervinden wanneer ze jouw (digitale) dienstverlening willen gebruiken en hoe je deze drempels kan wegwerken.

Welke initiatieven zijn er in de stad Antwerpen en waar kunnen mensen terecht voor ondersteuning? Maak kennis met de visie e-inclusie van de stad en hoe deze past in de digitale transformatiestrategie. Kom te weten hoe de stad het e-inclusief bewustzijn van de stedelijke organisatie wil verhogen en wat de ambities zijn om ook de digitale vaardigheden van de medewerkers zelf te versterken. Denk zelf mee na over wat er al goed loopt en waar het anders kan.

Smart-e wil spelenderwijs informeren over veilig betalen, nepnieuws en catfishing. Het spel laat je via 4 verschillende apps een veilige online betaling uitvoeren, nepnieuws berichten herkennen, een bedrieger herkennen die zich voordoet als iemand anders online, en phishing mails herkennen. Link in de Kabel zal Smart-e spelen met jullie zodat je als deelnemer kan ervaren hoe het spel werkt.

Welke technologie gebruikt de politie om de veiligheid te verhogen? Hoe gebruikt de politie artificiële intelligentie? Op welke manier zet de politie camera’s in? Wanneer wordt er gewerkt met drones? Hoe komt de politie zo snel mogelijk ter plaatse na een 101 oproep? Bezoek de hoogtechnologische commandowagen en een combi van de Antwerpse politie en stel al je vragen.

Tijdens deze workshop nemen we jullie mee in het traject van Digiburger: hoe je een e-inclusiebeleid voor (sociale) organisaties uitwerkt en zowel medewerkers, vrijwilligers en ‘klanten’ meeneemt en versterkt in je digitaal inclusief verhaal.