Mediacoach Integratie, Inburgering en Ligo (volzet)

Een Mediacoach verdiept zich in de digitale en mediawijze wereld om je doelpubliek nog beter van dienst te kunnen zijn. Met jouw brede kennis ben je het aanspreekpunt en de coach voor collega’s voor alles wat betreft digitale media en mediawijsheid in jouw organisatie. 

Praktische informatie

Datum

donderdag 14 september 2023
donderdag 6 juni 2024

Uur

9u30 - 15u45

Prijs

Gratis voor professionals die werkzaam zijn in het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering, Amal, Atlas, het Huis van Het Nederlands Brussel en Ligo

Locatie

Brussel, op wandelafstand van het station

Doelgroep

Traject Ligo: medewerkers uit Ligo

Traject Integratie en Inburgering: medewerkers werkzaam binnen het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering, Amal, Atlas of het Huis van het Nederlands. 

Interesseformulier

Het mediacoach traject Integratie en Inburgering is helaas volzet. Wil je op de hoogte blijven van last minute vrije plekken of van de toekomstige nieuwe trajecten? Schrijf je dan in op ons interesseformulier. 

Inhoud van de opleiding

Data en locatie  Sessies

Brussel

14/09/2023

Sessie 1: Startdag

Tijdens de startdag krijg je een introductie over mediawijsheid. We reiken je de eerste handvaten aan om als coach een community op te bouwen in jouw organisatie. Tot slot krijg je de kans om in gesprek te gaan met afgestudeerden Mediacoaches die hun mediawijs project komen voorstellen. Je gaat naar huis met een vat aan inspiratie om een knallende start te maken.

Ligo 13/10/2023

I&I 12/10/2023 

Sessie 2: Mediagebruik en -bezit bij volwassenen

Hoe gebruiken volwassenen (sociale) media? Wat is laaggeletterdheid en welke tools zijn handig voor mezelf, mijn collega’s en de doelgroep waarmee ik werk? En tot slot: wat is het nu het belang van digitalisering in onze sector? Je maakt vandaag ook kennis met je projectbegeleider.

Ligo 17/11/2023

I&I 16/11/2023

Sessie 3: Digitale inclusie

Vandaag verdiepen we ons een hele dag in digitale inclusie. Hoe herken en voorkom je digitale uitsluiting? Waar kan je naar doorverwijzen? En hoe ontwikkel je een aanzet van een digitaal inclusief beleid?

Ligo 15/12/2023

I&I 14/12/2023

Sessie 4: Oplossingsgericht coachen  en online valkuilen

Hoe ga je om met weerstand bij collega's als het gaat om mediawijsheid? Vandaag reiken we je enkele handvaten aan in het oplossinggericht coachen. In de namiddag gaan we in op online valkuilen, ofwel verdiep je je in grensoverschrijdend gedrag ofwel in privacy en cybersecurity. De keuze is aan jou! 

Ligo 12/01/2024

I&I 11/01/2024

Sessie 5: Intervisie en nepnieuws

We zijn halfweg het traject. Tijd voor een intervisiemoment met je projectbegeleider over jouw project. De intervisie vullen we aan met nog enkele handvaten die jou kunnen helpen om de community rond jouw project te versterken. 

Daarnaast staan we ook stil bij nieuws en nepnieuws. Hoe ga je daarmee om wanneer een cliënt jou hierover aanspreekt?

Ligo 09/02/2024

I&I 08/02/2024

Sessie 6: Communiceren met media, auteursrecht en portretrecht, digitale balans

We verkennen vandaag hoe volwassenen communiceren met media. Welke kanalen gebruiken ze, hoe doen ze dat en hoe kan jij jouw cliënten efficiënt bereiken? We nemen ook de basics door over auteurs- en portretrecht. En tot slot bespreken we nog een uitdaging in onze gedigitaliseerde maatschappij: hoe blijf je als professional digitaal in balans?

Ligo 08/03/2024

I&I 21/03/2024

Sessie 7: Media opvoeding en media maken

De sessie over media opvoeding geeft je handvaten om rond dit topic aan de slag te gaan bij anderstaligen. 

In de namiddag voorzien we keuzesessies over media maken: de knapste foto’s, een oorworm van een podcast of een flitsende video. Je krijgt de kans om de kneepjes van het vak te leren.

Ligo 03/05/2024

I&I 25/04/2024

Sessie 8: Toonmoment

Vandaag stel je jouw project voor aan onze mediawijze jury en de collega’s uit de opleiding.
 

Gent

06/06/2024

Sessie 9: Afstudeerdag

De feestelijke afstudeerdag met een hele reeks aan workshops! Wanneer je slaagt voor jouw project kan je jouw competentiedocument in ontvangst nemen en ben je officieel Mediacoach.

 

Engagementsverklaring

Bij inschrijving bevestigt de organisatie het engagement dat voor de kosteloze deelname aan de opleiding, de werknemer:

  • de opleiding volledig zal volgen
  • ruimte krijgt om een project in de organisatie uit te voeren
  • bereid is om deel te nemen aan intervisies i.v.m. de opleiding
  • akkoord is met de publicatie van hun projecten

Deze opleiding is mogelijk dankzij de steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur