Mediacoach Jeugdwerk & Bibs 2023-2024 (volzet)

Mediacoach Jeugdwerk en Bibliotheken is een opleiding voor jeugd- en bibmedewerkers tot Mediacoach. Een Mediacoach verdiept zich in de digitale en mediawijze wereld om je doelpubliek nog beter van dienst te kunnen zijn. Want wie jongeren zegt, zegt tegenwoordig ook media! Met jouw brede kennis ben je het aanspreekpunt en de coach voor collega’s voor alles wat betreft digitale media en mediawijsheid in jouw organisatie. Lees meer over de opbouw en basisprincipes van deze opleiding.

Deze opleiding is een initiatief van Mediawijs samen met Mediaraven, Linc vzw en JEF.

Praktische informatie

Datum

donderdag 14 september 2023
donderdag 6 juni 2024

Uur

9 maandelijkse sessies

9u30-15u45

Prijs

Gratis voor jeugdwerkers (dankzij steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media)

350 euro voor bibmedewerkers

Lees hier meer over de annuleringsvoorwaarden. 

Locatie

Brussel, op wandelafstand van het station

Doelgroep

Jeugdwerkers en bibliotheekmedewerkers

Wat kan je verwachten?

 • Online leren: aan de hand van een online leeromgeving wordt je steeds, op eigen tempo, klaargestoomd voor de volgende sessie. Geen saaie handboeken maar filmpjes van experts, achtergrondinfo, kennistesten, portfolio’s,...
 • Live sessies: Tijdens de face-to-face sessies gaan we dieper in op de theorie en is er plaats voor vragen, praktijkvoorbeelden en tools.
 • Uitwerking van je eigen project: Iedere mediacoach in spe werkt een eigen project uit waarmee je een tastbaar resultaat teweegbrengt in je organisatie. Je wordt hierbij persoonlijk begeleid en kan ook ervaringen uitwisselen met andere deelnemers.
 • Een levenslang netwerk: de opleiding is een ideale mogelijkheid om je netwerk uit te breiden waar je nog voor jaren op kan rekenen voor tips en tricks.   

Als je het traject hebt doorlopen dan...

 • ... heb je binnen je organisatie de expertise om collega’s te ondersteunen bij het inzetten van digitale media.
 • ... ken je verschillende strategieën om collega’s te motiveren om digitale media in te zetten.
 • ... ben je een aanspreekpunt voor alle vragen betreft (sociale) media en mediawijsheid. Je hebt een antwoord klaar, of weet waar je het kan vinden.
 • ...ben je een inspirator voor je collega’s met concrete tips en ideeën.

Inhoud van de opleiding

Data & locatie

Sessies

Brussel    14/09/2023

Sessie 1: Startdag
In de eerste inleidende sessie ontleden we het concept ‘mediawijsheid’. Aan de hand van het Mediawijs Competentiemodel belichten we de verschillende aspecten van mediawijsheid. Daarnaast krijg je de basisprincipes mee om als coach aan de slag te gaan in jouw organisatie. Tot slot inspireren we je met praktische voorbeelden van succesvolle mediacoach projecten. Zo ga je naar huis met veel inspiratie voor jouw eigen project!

Brussel  03/10/2023

Sessie 2: Mediabezit en -gebruik en tools
We duiken vandaag in de cijfers van Apestaartjaren en MediaNest. Hoe gebruiken kinderen en jongeren media, welke toestellen hebben ze en op welke kanalen zijn ze actief? Daarnaast verkennen we enkele handige tools om mediawijs te handelen en te werken samen met je doelgroep.

Brussel     07/11/2023

Sessie 3: Influencers en communiceren met sociale media
We nemen je mee in de wereld van online influencers. Wat maakt dat jongeren hiertoe aangetrokken zijn en wie zijn de populaire online influencers voor hen tegenwoordig? Daarnaast bekijken we ook hoe jij als organisatie kan communiceren met sociale media. Welke kanalen zet je in om je doelgroep te bereiken of om je organisatie in beeld te brengen?

Brussel  05/12/2023

Sessie 4: Intervisie- cyberpesten en sexting
Tijd voor intervisie en een opfrissing van je coachingsskills. Hoe ging je tot nu toe aan het werk als coach in je mediawijs project? In het tweede dagdeel focussen we ons op enkele online valkuilen: sexting en cyberpesten

Brussel  16/01/2024

Sessie 5: Media creatie en digitale inclusie
Media creëren voor je organisatie samen met je collega’s en met kinderen en jongeren, er zijn heel veel mogelijkheden. Vandaag leren we de kneepjes van het vak om leuke en laagdrempelige creaties te maken. Daarnaast staan we ook stil bij digitale inclusie. Hoe organiseer je je werking digitaal inclusief?

Brussel  06/02/2024

Sessie 6: Privacy, nieuws en digitale balans
Vandaag gaan we dieper in op privacy en nieuws. Hoe ontstaat nieuws en hoe consumeren kinderen en jongeren het nieuws?
Maar staan we ook stil bij digitale balans. Hoe kan je zelf digitaal balanceren en hoe geef je tips aan jongeren om digitaal in balans te staan?

Brussel  05/03/2024

Sessie 7: Media en spel
Het thema ‘media en spel’ sluit de opleidingsreeks voor het jurymoment af. We laten je kennismaken met het ontwerpen van mediawijze activiteiten. Hoe integreer je media in je spelontwerp op een laagdrempelige manier?

Brussel  23/04/2024

Sessie 8: Jurymoment
Vandaag presenteer je jouw project voor de jury. De jury beoordeelt of je slaagt als mediacoach. Daarnaast snuif je ook inspiratie op door voorstellingen van je collega’s mee te volgen.

Gent
06/06/2024

Sessie 9: Afstudeermoment
We sluiten de opleiding af met een feestelijk moment én geven je nog een laatse kans om je te verdiepen in allerlei thema’s. Vandaag ontvang je ook je computentiedocument en ben je officieel mediacoach!

Engagementsverklaring voor jeugdwerkers

Bij inschrijving bevestigt de organisatie het engagement dat voor de kosteloze deelname aan de opleiding, de werknemer:

 • de opleiding volledig zal volgen
 • ruimte krijgt om een stageproject in de organisatie uit te voeren
 • bereid is om deel te nemen aan intervisies i.v.m. de opleiding
 • akkoord is met de publicatie van hun stage-opdrachten en projecten
 • gecontacteerd mag worden door het Departement Cultuur, Jeugd en Media voor mediawijsheid

Deze opleiding is een initiatief in samenwerking met MediaravenLinc vzw en JEF