Online conferentie: modellen voor (impact)meting van mediawijsheid

Doe jij onderzoek naar de verschillende modellen die kunnen helpen om digitale- of mediawijsheid te meten? Of heb je net interesse in impactmetingen van mediawijze initiatieven? Dan is deze online conferentie, voor en door wetenschappers, op 25 maart zeker iets voor jou. 

3 experten nemen het woord en doen hun eigen onderzoek of project uit de doeken. Achteraf gaan we met alle aanwezigen in gesprek om mogelijke samenwerkingen te exploreren, inzichten uit te wisselen, ...

Deze conferentie is een eerste stap die we nemen om de samenwerking tussen Belgische en Nederlandse onderzoekers te versterken.

Gezien het internationale karakter van onze sprekers, zal de conferentie doorgaan in het Engels.

Praktische informatie

Datum

vrijdag 25 maart 2022

Uur

14u00 - 17u00

Prijs

Gratis, inschrijven op voorhand verplicht.

Locatie

Online

Doelgroep

Onderzoekers, onderzoeksgroepen, beleidsmakers,...

Sprekers

Leo van Audenhove 

Professor Leo Van Audenhove (Vrije Universiteit Brussel - VUB) neemt ons mee in het model rond datawijsheid dat i.s.w.m. Andy Demeulenaere en Mediawijs werd gecreëerd. Leo geeft meer uitleg over de basis van het model en wat de link is met digitale en mediawijsheid. Daarnaast zal hij ingaan op de toepassingsmogelijkheden van dit model op concrete initiatieven.

 

Riina Vuorikari

Dr. Riina Vuorikari zal tijdens de conferentie de gloednieuwe hierziening van Digcomp 2.2, het Europees kader voor digitale competenties, toelichten. De DigComp 2.2-update bevat meer dan 250 nieuwe voorbeelden van kennis, vaardigheden en attitudes om onderwijs- en opleidingsverstrekkers te helpen hun DigComp-curriculum en cursusmateriaal bij te werken zodat ze de uitdagingen van vandaag aankunnen. We gaan in op vragen zoals: wat was de noodzaak om het model te herzien? Wat was essentieel voor de herziening? Hoe kan het in de toekomst worden gebruikt om digitale en mediageletterdheid en het effect van mediawijze-initiatieven te helpen meten?

 

Pierre Fastrez

Professor Pierre Fastrez (UCLouvain - UCL) zal tijdens de conferentie zijn conceptueel model rond mediageletterdheid toelichten. Tijdens de sessie gaan we dieper in op de achtergrond van het model, maar kijken we vooral ook vooruit naar de implicaties ervan voor de beoordeling van digitale- en mediageletterdheid.

 

Programma

14u-14u15 Welkomstwoord
14u15-14u45 Keynote Dr. Riina Vuorikari
14u45-15u15 Keynote prof. Leo Van Audenhove
15u15-15u30 Pauze
15u30-16u Keynote prof. Pierre Fastrez
16u-17u Open groepsgesprek