Mediawijs Congres

Wat is het Mediawijs Congres?

Elk jaar organiseert Mediawijs in samenwerking met partners het Mediawijs Congres: een netwerkmoment voor iedereen met interesse en expertise in mediawijsheid. Het doel is om elkaar te ontmoeten, te inspireren en te informeren.

Er worden interessante onderzoeksresultaten, praktijkvoorbeelden en handige tools uit binnen- en buitenland met elkaar gedeeld. Tweejaarlijks stelt Mediawijs ook de resultaten van het Apestaartjarenonderzoek voor.

Terugblik op vorige edities

27 mei 2021 Nepnieuws, misbruik van gegevensmonitoring, profilering in politieke campagne, datalekken ... tonen aan dat data zeker niet altijd op een juiste manier ingezet en gebruikt wordt. Onze steeds meer digitale maatschappij heeft nood aan specifieke kennis, vaardigheden en attitudes, ook wel 'datawijsheid' genoemd. Bekijk het programma en de terugblik.

28 mei 2020 Voor het eerst vond het Mediawijs Congres in 2020 volledig online plaats. We zoomden in op de nieuwe resultaten van het Apestaartjarenonderzoek en namen vervolgens TikTok onder de loep: het favoriete socialemediaplatform van kinderen. Tot slot gingen we dieper in op cyberpesten en online haat bij kinderen en jongeren. Ontdek beeldmateriaal en herbekijk de webinars.

10 mei 2019 Mediawijsheid is noodzakelijk voor iedereen. Sterker nog, wie digitaal niet helemaal mee is, hinkt ook in de fysieke wereld flink achterop. Zeker als het gaat over de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Het Mediawijs Congres 2019 inspireerde organisaties binnen zorg en welzijn om volop in te zetten op mediawijze mensen, op beleids-, organisatie- en begeleidersniveau.

17 mei 2018 Mediawijs en Mediaraven lichtten de tweejaarlijkse resultaten van het Apestaartjarenonderzoek toe tijdens het Mediawijs Congres. De ideale gelegenheid om het thema ‘Mediagebruik en -bezit bij jongeren’ op tafel te leggen. Welke toestellen gebruiken jongerren? Wat zijn hun favoriete apps? Zijn ze bezig met hun online privacy? We gingen samen op zoek naar antwoorden. Ontdek beeldmateriaal en herbekijk de presentaties.

27 september 2017 Op het MediaBurgers programma: media(wijsheid) als mensenrecht, informatiebubbels en fake news, online beleidsparticipatie en democratie en creators for social change.

15 november 2016 Van gamen leer je niets en schermtijd brengt alleen maar nadelen met zich mee: het zijn maar enkele voorbeelden van de vele mythes over media. Tijd om daar dieper op in te gaan tijdens het Mediawijs Congres 2016. In de loop van het congres werden verschillende mythes over games, reclame, mediaopvoeding en andere thema’s doorprikt. Ontdek beeldmateriaal en herbekijk de presentaties.

17 november 2015 Het eerste Mediawijs Congres. Het centrale thema was ‘Educatief aan de slag met mediawijsheid met ouders, kinderen en jongeren’. Tijdens het congres werd een krachtig overzicht van de staat van de mediawijsheid in Vlaanderen voorgesteld. Mediawijs vulde dat aan met inspirerende voorbeelden van over de (taal)grens.