Mediacoach Onderwijs, Jeugdhulp, Jeugdwerk en Bibliotheken

Mediacoach Onderwijs, Jeugdhulp, Jeugdwerk en Bibliotheken is een opleiding voor professionals uit deze sectoren. Een Mediacoach verdiept zich in de digitale en mediawijze wereld. Dit traject focust op de digitale leefwereld van kinderen en jongeren, een doelgroep die deze sectoren met elkaar gemeen hebben. Met jouw brede kennis ben je het aanspreekpunt en de coach voor collega’s voor alles wat betreft digitale media en mediawijsheid in jouw organisatie. Lees meer over de Mediacoach opleiding.

Praktische informatie

Datum

Van donderdag 19 september 2024 tot donderdag 12 juni 2025

Uur

9u30-15u45

Prijs

Gratis voor jeugdwerkers (dankzij steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media)

390 euro

Locatie

Brussel

Doelgroep

Leerkrachten lager onderwijs

Leerkrachten secundair onderwijs

Leerkrachten buitengewoon lager en secundair onderwijs

Pedagogisch ICT-coördinatoren

Pedagogisch ondersteuners

Jeugdwerkers en jeugdambtenaren

Professionals uit de jeugdzorg

Bibliotheekmedewerkers

 

Ongeacht de diversiteit van de sectoren, zal er zeker op maat gewerkt worden van jouw werking. We voorzien telkens tips, tricks, oefeningen en voorbeelden uit de verschillende sectoren. Tijdens verschillende sessies zal de groep ook opgesplitst worden zodat er een specifieke focus gelegd kan worden per sector.

 

Data Sessie

Startdag
19 september 2024

Wat is mediawijsheid en introductie coaching

In de eerste inleidende sessie ontleden we het concept ‘mediawijsheid’. Aan de hand van het Mediawijs Competentiemodel belichten we de verschillende aspecten van mediawijsheid. Daarnaast krijg je de basisprincipes mee om als coach aan de slag te gaan in jouw organisatie. Tot slot inspireren we je met praktische voorbeelden van succesvolle mediacoach projecten. Zo ga je naar huis met veel inspiratie voor jouw eigen project!

Sessie 2
17 oktober 2024

Digitaal Welzijn

Tijdens deze tweede opleidingsdag duiken we in de online leefwereld van kinderen en jongeren. Aan de hand van cijfermateriaal  krijgen we een stand van zaken. Vervolgens inspireren we je met enkele tools en inzichten  zodat je het digitaal welzijn van kinderen en jongeren kan bevorderen. Tot slot krijg je tips in hoe je jezelf of je collega’s digitaal kan balanceren.

Sessie 3
14 november 2024

Online relaties en mediawijs beleid

Een Mediawijs beleid is een rode draad en een houvast in je organisatie. Maar hoe start je daar aan? Wij loodsen je door enkele tools die jou op weg helpen om dit te ontwikkelen. Tijdens het tweede deel van de dag wapenen we ons tegen online valkuilen zoals:  sexting, cyberpesten en problematisch gamen.

Sessie 4
5 december 2024

AI & Data

Welke rol kan AI, Artificiële intelligentie spelen in mijn organisatie? Je leert de kansen en de valkuilen van AI voor jou, voor je collega’s en je doelgroep. 
Vervolgens krijg je een inzicht in online valkuilen als phishing. Hoe kan ik mij hiervoor wapenen? Tot slot krijg je vandaag een basis in hoe je de impact van jouw mediacoach project kan meten.

Sessie 5 
16 januari 2025

Intervisie en Tools

Tijd voor intervisie en een verdere verdieping van je coaching skills. Hoe ging je tot nu toe aan het werk als mediacoach in je mediawijs project? Tijdens het tweede dagdeel focussen we ons op enkele apps en tools die je kan inzetten in jouw werking.

Sessie 6
13 februari 2025

Communiceren met sociale media - computationeel denken en media creatie

De beginselen van het opzetten van een sterk communicatieplan, dat leer je in deze sessie om zo je organisatie meer zichtbaarheid te geven.  Of kies je voor een verdieping in computationeel denken en het uittesten van de meest recente educatieve materialen? 

Ook de basis rond auteurs- en portretrechten wordt hier gelegd.

Dit wordt gecombineerd met tips en tricks om interessante online content te creëren zoals podcast,  stop-motion video of een game in scratch.

Sessie 7
13 maart 2025

Media en Spel

Hier leer je de kracht van (digitale) spel elementen en kan je zelf experimenteren met VR & AR of proeven van een digitaal spel.

Sessie 8
24 april 2025

Nieuws en Digitale inclusie

Nieuwswijsheid is een belangrijk onderdeel van mediawijsheid. In deze sessie nemen we je mee in de wereld van de informatie , des - en misinformatie. In de namiddag krijg je handvaten om in jouw organisatie in te zetten op digitale inclusie.

Sessie 9
Toonmoment

Onderwijs: 12 mei

Jeugdwerk: 13 mei

Jeugdhulp: 15 mei

Bibliotheken: 16 mei 

Toonmoment

Vandaag presenteer je jouw project voor de jury. De jury beoordeelt of je slaagt als mediacoach. Daarnaast snuif je ook inspiratie op door voorstellingen van je collega’s mee te volgen. 

Opgelet: elke sector heeft een eigen toonmoment op een andere datum.

Sessie 10
12 juni 2025

Afstudeerdag

We sluiten de opleiding af met een feestelijk moment én geven je nog een laatste kans om je te verdiepen in allerlei thema’s. Ben je geslaagd? Dan ontvang je vandaag ook je competentiedocument en ben je officieel mediacoach!