Nieuwsbarometer

Onderzoek

De Nieuwsbarometer brengt het nieuwsgebruik en de nieuwswijsheid van Vlaamse tieners en jongeren van 12 tot 26 jaar in kaart. De bedoeling is om elke twee jaar met een geüpdatet versie te komen en zo over langere periode het nieuwsgebruik van jongeren weer te geven. 

Een onderzoek van Arteveldehogeschool

Wat is de nieuwsbarometer

meer info

De Nieuwsbarometer is het resultaat van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek van Arteveldehogeschool. Het doel van de Nieuwsbarometer is een vinger aan de pols houden rond jongeren en nieuws, met expliciete aandacht voor desinformatie.

De vragenlijst omvat thema’s als nieuwsgebruik, nieuwsinteresse, attitudes ten aanzien van nieuws en kennis van nieuwsproductie. Daarnaast focust het ook op hoe jongeren reageren op desinformatie en nepnieuws.

De centrale onderzoekersvragen zijn:

  1. Hoe raadplegen Vlaamse jongeren nieuws?
  2. Hoe nieuwswijs zijn Vlaamse jongeren?
  3. Hoe gaan jongeren om met desinformatie?

Over een periode van drie maanden wordt een grootschalige survey verspreid bij Vlamingen van 12 tot 26 jaar. Dit rapport omvat de antwoorden van 1139 jongeren ( voor editie 2022) en is representatief gemaakt door weging voor geslacht en leeftijd.

Ontdek de cijfers

De Nieuwsbarometer werd in 2022 voor het eerst samengesteld. Ontdek de belangrijkste cijfers en key take-aways of download meteen het volledige rapport.

Meer weten?

Voor vragen en meer informatie over de Nieuwsbarometer kan je contact opnemen met de onderzoekers van Arteveldehogeschool: mail naar kristin.vandamme@arteveldehs.be.