EDUbox Wij-zij-denken

Educatief pakket

Over sommige onderwerpen lopen de spanningen hoog op. Het lijkt dan alsof je alleen een kamp ‘voor’ en een kamp ‘tegen’ hebt. Als leerkracht vermijd je zulke thema’s misschien omdat ze te gevoelig liggen. De EDUbox Wij-zij-denken laat jongeren in de klas oefenen in het omgaan met meningsverschillen.

Voor leerlingen uit de 3e graad secundair onderwijs.

Ook beschikbaar in het Frans.

EDUbox wij-zij denken

Deze EDUbox leert jongeren discussiëren, meningsverschillen verwoorden en omgaan met wij-zij-denken. Zo staan ze sterker in hun schoenen wanneer er in hun omgeving moeilijke onderwerpen aan bod komen.

Trailer EDUbox wij-zij-denken

Wat komt aan bod

  • een introductie 
  • een individuele oefening, waarin leerlingen hun sociale identiteit in kaart brengen door na te denken tot welke groepen ze behoren.
  • theorie met filmpjes 
  • een groot rollenspel ‘Samen door één deur’ waarin jongeren met elkaar in discussie leren gaan over polariserende onderwerpen
  • extra inspiratie 

Zo gebruik je het

Je kan de EDUbox op 2 manieren gebruiken:

  • online, als individueel leertraject
  • fysiek, als zelfstandig groepswerk in de klas

In de klas hebt één EDUbox nodig per groepje van 3 à 5 leerlingen.

In beide gevallen hebben leerlingen een computer met internetverbinding nodig.

Duur: 2 lesuren

Dit heb je nodig

Interesse in een fysieke box? Laat je gegevens achter op de interesselijst en we houden je op de hoogte van een eventuele herdruk.

Een initiatief van: Mediawijs , VRT NWS , Tumult , Vlaams Vredesinstituut

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd mei 2021

De EDUbox Wij-zij-denken is mede ontwikkeld met federale subsidies inzake gelijkheid. Die subsidies werden toegekend door Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.

Deze EDUbox werd ontwikkeld binnen het project No Cap dat werd ge-co-financierd met steun van het Internal Security Fund-Police van de Europese Unie. De inhoud vertegenwoordigt enkel de visie van de makers. De Europese Commissie wijst elke verantwoordelijkheid af voor het gebruik van informatie uit dit project.