Smart-e

Gametest

Hoe werk je aan mediawijze thema’s met kinderen en jongeren? Met Smart-e kan je al spelenderwijs aan de slag om te werken aan veilige wachtwoorden, catfishing, phishing, en nepnieuws. Smart-e bestaat uit vier apps waarin deze digitale thema’s speels aan bod komen. Iedere app is een mini-game met leuke uitdagingen. 

 

Voor kinderen en jongeren. 

Smart-e cover

De Smart-e game werd ontwikkeld om de mediawijze vaardigheden van kinderen en jongeren te versterken. Het spel werd ontwikkeld door Mediawijs in samenwerking met Link in de Kabel, die het spel testte bij kinderen en jongeren. Het spel werd in de eerste plaats ontwikkeld voor kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie maar is ook getest en goedgekeurd door een grotere groep van kinderen en jongeren.

Smart-e teaser

Wat komt aan bod

De Smart-e game bestaat uit vier spelletjes, die elk aangeboden worden als een app. Elke app kan apart gespeeld worden. 

1. Via de Pear Store app leren jongeren de basisbeginselen van veilig online bankieren.

2. In de Mail app zit een escape room verborgen. Misleidende berichten hebben onze inbox overgenomen en we kunnen pas ontsnappen als iedereen samen alle spam-berichten kan ontmaskeren.

3. In de Nieuws app leren jongeren kritisch kijken naar nieuwsberichten en worden ze een fake news expert.

4. In de Fakestagram app worden twee jongeren een catfish. Twee spelers wisselen namelijk van profiel en doen zich dus voor als iemand anders. De anderen moeten erachter komen hoe ze deze catfishes kunnen spotten.

Zo gebruik je het

Smart-e spelen duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. Het verschil in tijd hangt vooral af van de nabespreking bij elk van de thema's. Reken op 2 uur als er sprake is van een taalbarrière of als de digitale skills van de doelgroep niet zo sterk zijn. 

Smart-e begeleiden vraagt zowel aandacht voor de groep als technische aandacht. Het kan daarom interessant zijn om de game met 2 personen te begeleiden. 

Als begeleider gebruik je best een computer. Spelers kunnen aan de slag met een tablet of computer. Een smartphone werkt ook, maar dan moet het scherm horizontaal gelegd worden. Om het spel te spelen is er een (sterke) internetconnectie nodig. Let ook op: bij het opstarten van het spel is het belangrijk om een unieke spelcode aan te maken.

Dit heb je nodig

  • Download de praktische handleiding hieronder.
  • Download de theoretische handleiding hieronder.
  • Download de tweestapsverificatiecode en de bankkaart hieronder (Pear Store).

Een initiatief van: Link in de kabel

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in december 2021