5 situaties waarin sexting grensoverschrijdend wordt

Dit artikel is deel van Sexting

In sommige gevallen gaat sexting samen met grensoverschrijdend gedrag. Het tonen, versturen of ontvangen van intieme beelden brengt dan schade toe aan een ander. Ontdek 5 voorbeelden van situaties waarin sexting grensoverschrijdend wordt.

Photo by Isaiah Rustad on Unsplash

Lise stuurt uit wraak naaktfoto’s van haar ex door

Het doorsturen van expliciete beelden zonder toestemming van de persoon die wordt afgebeeld, is altijd strafbaar. Sterker nog, omdat Lise dit uit wraak doet, kan ze zelfs een zwaardere straf krijgen. Dat is ook het geval als iemand de foto’s doorstuurt om er geld mee te verdienen.

Jeroom stuurt ongevraagd dickpics naar zijn vriend

Zelfs al denkt Jeroom dat zijn vriend een dickpic wel zal kunnen waarderen, toch is het belangrijk om dit op voorhand te bespreken. De ontvanger heeft namelijk geen keuze om de foto wel of niet te krijgen. De foto kan voor hem choquerend zijn, ook als Jeroom dit bij wijze van grap bedoeld heeft.

Bilal vraagt zijn lief herhaaldelijk om expliciete foto’s

Iemand vragen om een naaktfoto is in principe niet grensoverschrijdend. Dat wordt het wél wanneer dit herhaaldelijk gebeurt, terwijl de ander al duidelijk nee heeft gezegd. Bilal zet zijn lief nu onder druk. Dat gebeurt helaas wel vaker, ook in relaties, en is zeker niet oké.

Flo forwardt een doorgestuurde sext in een groepschat

Het is niet omdat iemand een expliciete foto van een ander zonder toestemming naar Flo doorstuurde, dat ze zelf geen verantwoordelijkheid meer heeft als ze de foto nogmaals doorstuurt. Ook zij heeft daarvoor geen toestemming van de persoon die werd afgebeeld. Als je een gelekte naaktfoto ontvangt, heb je juist een belangrijke rol om het (verder) verspreiden ervan tegen te gaan.

Fran toont haar zus een naaktfoto van een klasgenootje

Het tonen van iemands naaktfoto lijkt misschien niet zo erg als het doorsturen ervan, maar het principe is hetzelfde: Fran laat een persoonlijke foto van iemand anders zien die niet voor de ogen van haar zus bedoeld is. Ook het tonen van andermans expliciete foto’s zonder toestemming is strafbaar.

Wanneer is sexting niet grensoverschrijdend?

Uiteraard zijn er ook genoeg situaties waarin sexting helemaal oké is. Ontdek welke criteria bepalen of dat het geval is.

Gepubliceerd op 3 juli 2021