Wat als je een gelekte naaktfoto ontvangt?

Dit artikel is deel van Sexting

De kans bestaat dat je al eens een naaktfoto ontving die niet voor jou bedoeld was. Het kan dan verleidelijk zijn om de foto op jouw beurt door te sturen, maar dat is geen goed idee. Als omstaander heb je juist een belangrijke rol om te voorkomen dat andermans naaktfoto’s viraal gaan.

Waarom geen gelekte naaktfoto’s doorsturen?

Naaktfoto’s van anderen kunnen zich razendsnel verspreiden. In veel gevallen gebeurt dat haast zonder nadenken: mensen gaan ervan uit dat het kwaad al geschied is, want ze kregen de foto zélf doorgestuurd. Toch is het tegendeel waar. Het is niet omdat de bal al aan het rollen is, dat je hem niet meer kan tegenhouden.

Stuur je de foto toch door, dan kan dit ertoe leiden dat de naaktfoto viraal gaat. En dat is vaak traumatisch voor de persoon die wordt afgebeeld. Het kan schadelijk zijn voor zijn of haar reputatie en pestgedrag teweegbrengen. Soms mondt het zelfs uit in een depressie en zelfmoordgedachten.

Naaktfoto’s doorsturen? Strafbaar!

Wist je dat het doorsturen van naaktfoto’s zonder toestemming altijd strafbaar is? Ook als je de foto zelf kreeg doorgestuurd?

4 dingen die je kan doen als omstaander

Verwijder de foto meteen uit je smartphone

Zorg dat je de foto niet per ongeluk kan tonen of doorsturen: verwijder hem meteen overal. Ga na of je de foto hebt opgeslagen en verwijder ook het bericht dat je kreeg in je chat-app. Dit is ook respectvol naar het slachtoffer toe, want zo kan je de foto zelf niet meer bekijken.

Breng de persoon op de foto op de hoogte

Ken je de persoon op de foto? Laat hem of haar dan weten dat de foto werd doorgestuurd. Zeg er gerust bij dat je de foto zelf niet verder zal verspreiden. Zo hoeft hij of zij zich daar alvast geen zorgen om te maken.

Confronteer de persoon van wie je de foto ontving

Maak duidelijk aan de persoon die je de foto liet zien dat het doorsturen van naaktfoto’s niet oké en zelfs strafbaar is. Vraag om er onmiddellijk mee te stoppen en de foto te verwijderen.

Meld de situatie aan een volwassene

Wil je wel iets doen, maar vind je het moeilijk om de betrokkenen rechtstreeks aan te spreken? Meld de situatie dan aan een volwassene, zoals een leerkracht op school die je vertrouwt. Hij of zij kan de situatie verder opvolgen en in jouw plaats het gesprek aangaan met de verspreider en het slachtoffer.

Gepubliceerd op 4 juli 2021