Hoe kan je online reclame blokkeren?

Dit artikel is deel van Reclame?Wijs!

Pop-ups die je hele scherm in beslag nemen, advertenties die je YouTube-filmpje onderbreken … online reclame is overal. Vind je dit vervelend of wil je liever niet verleid worden door al die advertenties? Dan kan een adblocker je helpen om online reclame te blokkeren.

Wat is een adblocker?

Een adblocker is een klein stukje software dat advertenties kan blokkeren wanneer je aan het surfen bent. Dit kan zowel op je computer als op je smartphone of tablet.

Adblockers zorgen ervoor dat je niet verleid wordt om dingen te kopen die je niet nodig hebt en dat je sneller kan surfen omdat er geen advertenties moeten laden. Bovendien verkleinen ze de kans dat er schadelijke software op je computer wordt geïnstalleerd.

Blokkeren adblockers alle reclame?

Hoeveel advertenties een adblocker kan blokkeren, hangt af van de adblocker die je installeert. Er zijn heel veel adblockers te vinden: sommige zijn gratis, andere kan je enkel gebruiken tegen betaling. De meeste adblockers richten zich vooral op vervelende, schreeuwerige banners en pop-ups.

Belangrijk om te weten is dat geen enkele adblocker alle reclame kan blokkeren. Een adblocker kan bijvoorbeeld wel de advertenties blokkeren die verschijnen voordat de vlog van een YouTuber begint. Maar maakt diezelfde YouTuber tijdens zijn vlog reclame voor een specifiek product (dit noemen we ‘influencer marketing’), dan zal je dat nog altijd te zien krijgen. Ook kan je sommige websites enkel bekijken als je je adblocker uitschakelt.

Een adblocker, zijn daar ook nadelen aan?

Een adblocker brengt voor jou weinig nadelen met zich mee. Voor de websites die je bezoekt is dat een ander verhaal: zij lopen namelijk een hoop reclame-inkomsten mis. Sommige websites zijn zelfs volledig afhankelijk van die inkomsten om te overleven.

Zo stel je een adblocker in

  1. Vind via je zoekmachine, App Store of Google Play een geschikte adblocker. Geen zin om te vergelijken? Kies dan bijvoorbeeld voor AdBlock: dit is een van de bekendste adblockers, die bovendien gratis is. Op je smartphone of tablet zoek je hiervoor naar AdBlock for Mobile (iOS) of AdBlock for Samsung Internet (Android).
  2. Download de adblocker en volg de instructies. Op je desktop of laptop zal je de adblocker terugvinden als een extensie van je browser. Op je smartphone of tablet installeer je hiervoor een aparte app.
  3. Klaar om reclamevrij te surfen! Wil je de adblocker tijdelijk uitschakelen of bepaalde websites ‘whitelisten’? Dan kan je dit doen via de instellingen van de browserextensie of app.
Gepubliceerd op 5 april 2022