Maakt gamen je agressief?

Dit artikel is deel van Gaming

Een tiener die vloekt of ruziemaakt nét na het spelen van een schietspelletje… De verleiding kan groot zijn om te denken: van het ene komt het andere! Het is dan ook een vraag die velen bezighoudt: zetten games waar geweld in voorkomt aan tot agressief gedrag? Ontdek hoe de wetenschap erover denkt en welke conclusies je daaruit kan trekken.

Dit zegt de wetenschap

Voorlopig raken onderzoekers het niet met elkaar eens over deze vraag. Er zijn al verschillende studies over gevoerd, maar die spreken elkaar allemaal tegen. Zo tonen sommige onderzoeken aan dat je door bepaalde games geweld als ‘normaal’ begint te zien. Andere studies vinden dan weer geen verband tussen gewelddadige games en agressief gedrag.

Wat leidt tot wat? 

Vindt een studie een verband? Dan volgt er een tweede belangrijke vraag: leiden gewelddadige games tot agressief gedrag of zijn mensen met een agressieve persoonlijkheid gewoon aangetrokken tot deze games? Oorzaak en gevolg zijn moeilijk aan te tonen.

Slechts een kleine risicogroep

De meeste mensen beseffen goed dat de regels in een spel niet hetzelfde zijn als de normen en waarden die gelden in het echte leven. Ze zoeken die games net op voor de sensatie of om weg te dromen in een fantasiewereld. Eens het spel gedaan is, laten ze ook die sensatie of fantasiewereld achter. Als er een verband wordt aangetoond tussen games en agressief gedrag, gaat het dan ook meestal om een kleine groep mensen. 

Of iemand tot die kleine risicogroep behoort, is niet eenvoudig te bepalen. Game je regelmatig en merk je dat je minder gevoelig bent voor geweld? Of ken je een gamer die geweld normaliseert? Bij de DrugLijn kan je terecht voor gratis advies en een luisterend oor.

PEGI als leidraad

Sommige games bevatten meer geweld dan andere. Hou je hier graag rekening mee wanneer je op zoek gaat naar een game? PEGI geeft je meer informatie over de spelinhoud van een game en kan je helpen om een geschikte game uit te kiezen.

 

Gepubliceerd op 29 juli 2021