Van bron tot bericht: zo wordt nieuws gemaakt

Dit artikel is deel van Nieuws

Elke dag opnieuw valt er heel wat nieuws te rapen in de wereld. Hoe belandt dat nieuws in de krant, in het journaal of op je favoriete nieuwswebsite? Ontdek welke stappen en regels daarbij van tel zijn.

Het nieuws in 3 stappen

Selecteren

Nieuws kan op meerdere manieren bij een redactie terechtkomen, bijvoorbeeld via persagentschappen, persberichten, bronnen van journalisten …  Maar niet alles zal uiteindelijk ook in het nieuws verschijnen. De eerste taak van journalisten is om het kaf van het koren te scheiden: welk nieuws is het meest nieuwswaardig? Dit proces noemen we ook wel ‘nieuwsselectie’.

Wat is een persagentschap?

Een persagentschap of nieuwsagentschap is een organisatie die nationaal en internationaal nieuws aanlevert aan nieuwsredacties. Zo kunnen redacties besparen op personeelskosten en veel tijd winnen. Het bekendste persagentschap in België is Belga.

Produceren

Wanneer het nieuws van de dag geselecteerd werd, is het tijd voor het echte werk. Er vinden redactievergaderingen plaats om de taken te verdelen en de juiste invalshoeken te bepalen. Vervolgens nemen redacteurs interviews af om artikels uit te schrijven, gaan reporters ter plaatse om het verhaal verder uit te diepen en voorzien fotografen of de cameraploeg beelden ter illustratie. 

Verspreiden

Als alle hapklare stukjes nieuws binnen zijn, gaan vormgevers, monteurs en eindredacteurs aan de slag om alles in één geheel te gieten. De krant kan nu gedrukt worden, nieuwsartikels kunnen online en het journaal is klaar om live te gaan. Komt er last minute plots nog wereldnieuws binnen? Dan kan het hele proces, zelfs in deze allerlaatste fase, weer opnieuw beginnen!

De regels van de journalistieke code

In 2010 schreef de Raad voor de Journalistiek de zogenaamde regels van de journalistieke beroepsethiek neer. Deze regels verschenen in de Code van de Raad voor de Journalistiek, en moesten een leidraad vormen voor het werk van journalisten.

De journalistieke code benadrukt bijvoorbeeld het belang van bronvermelding, dat er verschillende standpunten aan bod moeten komen in een artikel en dat meningen en feiten duidelijk van elkaar gescheiden moeten worden.

Hoe wordt een journaal gemaakt?

Ontdek hoe het journaal van de VRT tot stand komt.

Hoe wordt een krant gemaakt?

Hoe ziet een dag op een krantenredactie eruit?

Gepubliceerd op 28 juli 2021