Waarom jij een advertentie ziet, maar een ander niet

Dit artikel is deel van Verkiezingen

Op sociale media ziet ieders feed er anders uit. Dat geldt ook voor de advertenties die op je startpagina belanden. Maar waarom word jij overrompeld door reclame voor die ene politieke partij, terwijl je vriend, collega of buur alleen maar advertenties voor sneakers te zien krijgt?

Zo belandt een advertentie in je feed

Het grote voordeel van reclame op sociale media is dat reclamemakers hun advertenties kunnen personaliseren. Dat betekent dat ze reclame gericht kunnen tonen aan mensen met een zekere leeftijd, geslacht of interesses. Handig, want op die manier kunnen ze mensen bereiken die volledig passen binnen hun doelgroep. En zo heeft hun advertentie meer kans op slagen. Vraag je je dus af waarom jij een advertentie in je feed ziet, maar je vriend niet? Dan komt dat hoogstwaarschijnlijk omdat jij een interessant profiel hebt voor de reclamemaker.

Dáárom zie jij deze advertentie

Wist je dat je op sociale media heel makkelijk zelf kan nagaan waarom een specifieke advertentie in jouw feed verschijnt? Zo kan je van elke advertentie meer informatie opvragen en ontdekken welke keuzes de adverteerder gemaakt heeft. Dat doe je zo:

  • Facebook. Klik rechtsboven in de advertentie op de drie bolletjes. Klik vervolgens op ‘Waarom krijg ik deze advertentie te zien?’
  • Instagram. Klik rechtsboven in de advertentie op de drie bolletjes. Klik vervolgens op ‘Waarom zie je deze advertentie?’
  • YouTube. Zie je een advertentie op je startpagina? Klik rechtsonder in de advertentie op de drie bolletjes. Klik dan op ‘Mijn advertentiecentrum’ en scroll naar beneden. Gaat het om reclame voor of tijdens een filmpje? Klik linksonder op het i-icoontje om het advertentiecentrum te openen.
  • TikTok. Houd het scherm even ingedrukt en klik vervolgens op ‘Over deze advertentie’.

Doorzoek eens de advertentiebibliotheek

Benieuwd naar alle advertenties van één adverteerder? Neem dan eens een kijkje in de advertentiebibliotheek van Facebook of TikTok. Hier vind je een overzicht van alle advertenties die op dit moment getoond worden op het platform. Je kan er specifieke adverteerders (ook politieke partijen) of zoektermen ingeven en ontdekken wat voor publiek de adverteerder telkens wilde bereiken.

Gepubliceerd op 11 oktober 2023