Waarom zeggen buitenlandse nieuwsmedia soms iets anders?

Dit artikel is deel van Verkiezingen

Hoe kan het dat nieuws niet altijd en overal hetzelfde is? Waarom verschilt het nieuws in ons land soms van nieuws in het buitenland? En welk nieuws is dan het ‘juiste’ nieuws?

De blik van een journalist

Dat het nieuws hier verschilt van het nieuws uit het buitenland, betekent niet meteen dat een van beide niet klopt of onbetrouwbaar is. Nieuws wordt altijd vanuit een bepaalde invalshoek gebracht. Journalisten uit een ander land kunnen bijvoorbeeld andere aspecten van eenzelfde verhaal benadrukken, die relevant zijn voor hun publiek.

Journalisten bepalen ook welke verhalen in het nieuws komen. Zo zullen ze bijvoorbeeld gebeurtenissen die dichtbij gebeuren eerder selecteren. Dat kan verklaren waarom sommige gebeurtenissen wel in het nieuws bij ons verschijnen en niet in het buitenland, of andersom.

Hoe weet je of buitenlands nieuws betrouwbaar is?

In sommige landen is de persvrijheid groter dan in andere. Dat kan impact hebben op de betrouwbaarheid van nieuwsmedia. Heb je twijfels bij bepaalde nieuwsmedia uit het buitenland? Ga dan eens na hoe het staat met de persvrijheid van dat land door de score in de Press Freedom Index op te zoeken.

Scoort het land laag, dan sta je best kritischer tegenover het nieuws omdat journalisten in die landen niet (helemaal) onafhankelijk verslag kunnen uitbrengen. Als het land persvrij is, kan je de informatie op dezelfde manier beoordelen als de informatie uit het nieuws in ons land. Raadpleeg bijvoorbeeld andere bronnen om na te gaan of zij hetzelfde zeggen.

Gepubliceerd op 11 oktober 2023