5 mythes over phishing

Dit artikel is deel van Cybersecurity

Over phishing wordt veel gezegd en geschreven, maar klopt dat allemaal wel? Ontdek 5 mythes die je beter uit je hoofd zet.

Phishing = berichten vol taalfouten

Vroeger kon je er prat op gaan: kwam je een phishingbericht tegen, dan stond het hoogstwaarschijnlijk vol taal- en typfouten. Vandaag zit de realiteit iets anders in elkaar. Oplichters weten waar ze aan moeten werken en gaan steeds professioneler te werk. Daardoor zien phishingberichten er steeds geloofwaardiger uit en zijn ze ook beter geschreven.

Toch hou je de taal en spelling van een bericht best goed in de gaten. Zie je veel vreemde zinsconstructies of schrijfwijzen? Dan is de kans groter dat het om een frauduleus bericht gaat dan om officiële communicatie van een betrouwbare instantie.

Phishing overkomt alleen domme of oude mensen

Veel mensen gaan ervan uit dat ze ‘toch slim genoeg zijn om niet te vallen voor phishingpraktijken’. Helaas dachten ook veel slachtoffers dat, waardoor ze achterblijven met een groot gevoel van schaamte. Ook is het niet zo dat online oplichters enkel succes boeken bij oude mensen, die nog niet goed mee zijn met de digitale wereld.

Phishing kan écht iedereen overkomen, zeker nu oplichters steeds sluwer te werk gaan. Blijf dus alert bij elk bericht of telefoontje dat je ontvangt.

Een phishingbericht is nooit persoonlijk

De meeste phishingberichten zijn zodanig generiek, dat oplichters ze naar heel veel mensen tegelijk kunnen sturen. Maar net als bij gepersonaliseerde reclame kan het soms beter werken als je je doelgroep individueel benadert.

Oplichters doen dan grondig opzoekingswerk om persoonlijke kenmerken of interesses te weten te komen. Zo kunnen ze beter inschatten waar iemand wel en niet in zou trappen. Deze gepersonaliseerde phishingaanvallen noemen we ‘spear-phishing’.

Het klopt dat phishingberichten vaak een link bevatten. Op die manier proberen oplichters aan je gegevens te komen: je wordt dan gevraagd om gevoelige informatie in te vullen via de link.

Maar cybercriminelen hebben niet per se zo’n link nodig om je gegevens te bemachtigen. Soms bellen ze je ook gewoon op en doen ze zich voor als je bank of een andere instantie, waarbij ze met een smoesje vragen om je bankgegevens of wachtwoord te vertellen.

Antivirussoftware beschermt je tegen phishing

Was het maar zo dat antivirusprogramma’s verdachte berichten konden herkennen en blokkeren. Jammer genoeg is phishing geen virus, maar een techniek om mensen op te lichten. Er bestaat voorlopig nog geen software die je mailbox kan filteren op phishingberichten of die verdachte sms’en kan tegenhouden.

Wil je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van phishing? Dan helpt het in de eerste plaats om kritisch te blijven tegenover elk bericht dat je ontvangt. Lees ook zeker deze tips om jezelf te beschermen tegen phishing.

Gepubliceerd op 19 juli 2022