De Schaal van M

Mediawijs en Ketnet dagen kinderen uit het lager onderwijs en hun leerkrachten uit om aan de slag te gaan met mediawijze thema's. Er is een gratis lesaanbod voor alle graden uit het lager. Het hoogtepunt van De Schaal van M valt in de 3e graad waarbij klassen uit het 5e en 6e leerjaar de strijd aangaan om de titel van de 'Meest mediawijze klas van Vlaanderen'.

Voor lager onderwijs. 

Logo dsvm

Wat is De Schaal van M?

De Schaal van M biedt gratis educatief lesmateriaal voor het lager onderwijs waarmee je een heel schooljaar lang aan de slag kan met mediawijsheid. Heel wat mediawijze thema’s komen aan bod, zoals games, reclame, (nep)nieuws, sociale media, schermtijd en online risico’s.

Klassen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen deelnemen aan de wedstrijd van De Schaal van M en maken zo kans op de titel van ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’.

“Het valt op hoe gemotiveerd leerlingen zijn. Het maakt echt deel uit van hun leefwereld!”
Anonieme foto
Deelnemende leerkracht

4 redenen om mee te doen met De Schaal van M

  1. Je leerlingen zetten stilaan hun eerste stappen in de online wereld. Hét moment om samen op ontdekking te gaan. 
  2. Als leerkracht ben je de geknipte persoon om kinderen te leren hoe ze mediawijs omgaan met al die media. Geen idee waar te beginnen? Nu wel!
  3. Al velen gingen jullie voor: vorig schooljaar bereikte DSVM meer dan 2000 klassen en 36.000 leerlingen.
  4. Zowel de wedstrijd als het educatief aanbod is volledig gratis. Wie wil kan wel een klaspakket aankopen via de webshop tegen productiekost.

Niet alleen in de klas!

Ook thuis gaat De Schaal van M gewoon door! Kinderen kunnen online extra uitdagingen aangaan en sommige opdrachten kunnen ze samen met hun ouders doen.

“Mijn leerlingen zijn superenthousiast. Ik voel nu al dat ze het debat thuis zullen verderzetten.”
Leerkracht
De Schaal van M - Aftermovie 2020

Een initiatief van: Mediawijs , Ketnet