De Schaal van M

Mediawijs en Ketnet dagen kinderen uit het basisonderwijs en hun leerkrachten uit om mediawijsheid te verkennen in de klas. Zo kunnen ze elk schooljaar aan de slag met het gratis educatief aanbod van De Schaal van M, dat bestaat uit lesmateriaal voor de derde graad.

Voor derde graad lager onderwijs. 

Logo dsvm

Werk het hele jaar lang aan mediawijsheid in de klas. Mediawijs en Ketnet dagen kinderen uit het basisonderwijs en hun leerkrachten uit om mediawijsheid te verkennen in de klas. Zo kunnen ze elk schooljaar aan de slag met het gratis educatief aanbod van De Schaal van M, dat bestaat uit lesmateriaal voor de derde graad.

Wat is De Schaal van M?

De Schaal van M is een leerrijke wedstrijd, waarbij klassen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen meedingen naar de titel van ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’. Daarbij komen heel wat mediawijze thema’s aan bod, zoals games, reclame, (nep)nieuws, sociale media, schermtijd en online risico’s.

Leerkrachten en leerlingen kunnen zich voorbereiden op de wedstrijd aan de hand van een mediawijs werkboekje en allerlei extra lessen, die het hele schooljaar lang van pas kunnen komen.

“Het valt op hoe gemotiveerd leerlingen zijn. Het maakt echt deel uit van hun leefwereld!”
Anonieme foto
Deelnemende leerkracht

4 redenen om mee te doen met De Schaal van M

  1. Je leerlingen zetten stilaan hun eerste stappen in de online wereld. Hét moment om samen op ontdekking te gaan. 
  2. Als leerkracht ben je de geknipte persoon om kinderen te leren hoe ze mediawijs omgaan met al die media. Geen idee waar te beginnen? Nu wel!
  3. Al velen gingen jullie voor: vorig schooljaar bereikte DSVM meer dan 1600 klassen en 33.000 leerlingen.
  4. Zowel de wedstrijd als het educatief aanbod is volledig gratis. Wie wil kan wel een klaspakket aankopen via de webshop tegen productiekost.

Niet alleen in de klas!

Ook thuis gaat De Schaal van M gewoon door! Kinderen kunnen online extra uitdagingen aangaan en sommige opdrachten kunnen ze samen met hun ouders doen.

“Mijn leerlingen zijn superenthousiast. Ik voel nu al dat ze het debat thuis zullen verderzetten.”
Leerkracht
De Schaal van M - Aftermovie 2020

Een initiatief van: Mediawijs , Ketnet