Nieuws in de Klas

Nieuws in de Klas is een educatief project voor leerlingen vanaf de derde graad basisonderwijs, dat inzet op nieuws- en informatiegeletterdheid. Het stimuleert kinderen en jongeren om kritisch en bewust, maar ook actief en creatief om te gaan met nieuws en actualiteit.

Voor derde graad lager onderwijs en alle graden secundair onderwijs.

Logo Nieuws in de klas

Wat is Nieuws in de Klas

Nieuws in de Klas bundelt nieuws en lesmateriaal in één handig pakket voor leerkrachten. Zo kunnen ze leerlingen laten kennismaken met het uitgestrekte nieuwslandschap en hen leren om daar kritisch mee om te gaan.

Het aanbod bestaat uit:

Voor wie is Nieuws in de Klas

Nieuws in de Klas is er voor leerlingen en leerkrachten in:

  • De derde graad basisonderwijs
  • Het secundair onderwijs
  • De lerarenopleiding
  • De centra voor basiseducatie
  • Het onderwijs voor sociale promotie
  • Volwassenenonderwijs 
  • De ziekenhuisscholen
“Ik vind dat het leerlingen op een andere manier naar nieuws doet kijken. In het begin is het met een beetje tegenzin, maar na een week kijken ze er zelf al naar uit. Ze worden nieuwsgieriger.”
Anonieme foto
Deelnemende leerkracht

Bestel het papieren nieuwspakket

Het papieren nieuwspakket bestaat uit een 20-tal kranten per dag en 2 magazines op woensdag. Je krijgt ook een login voor de digitale kranten en magazines, gedurende één week. Bekijk de startdata en bestel je pakket.

kranten

Nieuws in de Klas: wegwijs in nieuws, feiten en opinies

Nieuws in de Klas komt vanaf oktober 2022 met drie gloednieuwe projecten voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Daarmee kan in elke graad gewerkt worden aan kritische vaardigheden zoals omgaan met nieuws, online informatie en meningen vormen. 

nik_cta.png

Bestel het digitale nieuwspakket

Het digitale nieuwspakket kan je op elk moment bestellen. Je krijgt toegang tot heel wat digitale kranten en de online artikels van verschillende magazines.

digitale versie NIK

Huur gratis smartphones voor je klas

Wil je graag aan de slag met het digitale nieuwspakket, maar heb je onvoldoende toestellen in de klas? Huur dan één week lang gratis smartphones via het Smartphones in de Klas-project!

smartphone

Dit project is een initiatief van Mediawijs en kwam tot stand met de hulp van onze partners: Media.21, Vlaamse Nieuwsmedia, Het Archief van Onderwijs, VIAA, VRT NWS en We Media.