Hoe kan je haatspraak melden?

Dit artikel is deel van Haatspraak

Ben je getuige van een haatboodschap? Dan voel je misschien niet meteen de behoefte om daarop te reageren en in discussie te gaan. Dat is ook niet altijd nodig: door een haatboodschap simpelweg te rapporteren, kan je ervoor zorgen dat de boodschap verwijderd wordt en dat er eventueel een klacht wordt ingediend. Zo pak je het aan.

Haatspraak melden op sociale media

Via sociale media is het erg makkelijk om een haatboodschap te verspreiden. Gelukkig is het ook eenvoudig om ongepaste foto’s, filmpjes, berichten en profielen te melden bij de beheerder van het platform. Daarvoor hoef je enkel op de knop ‘Rapporteren’ of ‘Melden’ te klikken.

Is de haatboodschap of het profiel in strijd met de voorwaarden van het platform, dan kan de beheerder de inhoud verwijderen. Voel je je ongemakkelijk of persoonlijk aangesproken door de boodschap? Aarzel dan niet om de hater te blokkeren of te ontvolgen.

En wat met de rest van het internet?

Haatboodschappen verschijnen natuurlijk niet alleen op sociale media. Kom je haatspraak tegen op een discussieforum? Dan kan je een bericht sturen naar de moderator. Op andere websites zoek je best naar het algemene e-mailadres voor vragen of opmerkingen. Dat vind je doorgaans op de contactpagina of in de footer onderaan de website.

Haatspraak melden bij een hulporganisatie

Er zijn in ons land verschillende organisaties die ervaring hebben met haatboodschappen en die in jouw plaats actie kunnen ondernemen. Dat kan heel nuttig zijn als het gaat om strafbare haatboodschappen, die aanzetten tot haat of geweld. Zo’n organisatie kan onderzoeken of de boodschap al dan niet valt onder het recht op vrije meningsuiting en eventueel juridische stappen zetten.

Je kan onder meer aankloppen bij:

  • Unia

Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, bestrijdt discriminatie en bevordert gelijke kansen in ons land. Unia beschikt over een handig online meldingsformulier, dat je kan invullen om een haatboodschap te melden.

  • Awel

Awel luistert naar de zorgen en vragen van kinderen en jongeren. Je kan er bijvoorbeeld terecht voor advies om gepast te reageren op de haatboodschap of de boodschap anoniem rapporteren.

  • JAC

Het JongerenAdviesCentrum helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar aan advies, begeleiding of gewoon een goed gesprek. Ook hier kan je als jongere terecht wanneer je getuige bent van een haatboodschap.

Hoe reageren op haatspraak?

Wil je reageren op een haatboodschap? Ontdek 5 keuzes die je best maakt voor je iets zegt of doet. Lees meer.

Gepubliceerd op 16 maart 2022