Reageren op complottheorieën: doen of niet?

Dit artikel is deel van Complotdenken

Als je in aanraking komt met een complotdenker, kan het verleidelijk zijn om meteen in discussie te gaan en de ander te overtuigen van de waarheid. Toch is dat niet altijd een goed idee. Ontdek wanneer je beter wel en niet reageert op complottheorieën.

Choose your battles

Wie gelooft in een complottheorie, heeft daar vaak heel wat redenen en argumenten voor. Ook al zijn die argumenten daarom niet waterdicht, een complotdenker zal toch niet snel te overtuigen zijn. Integendeel: een complotdenker zal net proberen om jou te overtuigen van de zogezegde ‘waarheid’.

Met andere woorden: ‘choose your battles’ en vraag je telkens af of je hier energie in wil steken.

Wanneer wel en niet reageren?

Een constructieve discussie voeren via sociale media is een lastige opgave. Zeker als je de complotdenker amper of zelfs helemaal niet kent. Als je toch wil reageren, kan je in dit geval best gewoon doorverwijzen naar een factchecking-bron die bevestigt dat het verhaal onwaar is.

Gelooft iemand die dicht bij je staat in een complottheorie? Dan kan het wel een goed idee zijn om hier dieper over in gesprek te gaan. Omdat deze persoon je goed kent, zal die misschien ook openstaan voor jouw inzichten. Bekijk zeker deze tips om te praten met een complotdenker.

“Wil je in discussie gaan met een complotdenker, gebruik dan niet het woord ‘complottheorie’ of ‘complotdenker’. Val de persoon niet aan, maar focus vooral op de bewijzen: stel vragen en leg je eigen argumenten voor.”
Piia Varis
Prof. dr (Tilburg University)
Gepubliceerd op 9 september 2021