Slaap je slechter door je smartphone?

Dit artikel is deel van Digitale balans

‘s Ochtends staan we ermee op, ‘s avonds gaat hij mee naar bed en terwijl we slapen blijft hij waakzaam op ons nachtkastje liggen: je trouwe smartphone is er altijd als je ‘m nodig hebt. Maar heeft je favoriete scherm ook gevolgen voor je nachtrust?

Ja, je smartphone houdt je wakker

Elke dag valt er heel wat te ontdekken op je smartphone. Fijn voor je brein, zou je denken, maar dat is niet helemaal waar: onze hersenen krijgen daardoor een massa prikkels binnen, die we allemaal moeten verwerken als we aan het slapen zijn. 

Je zou kunnen stellen dat we door onze smartphone te gebruiken iedere dag een eerste schooldag beleven. Overdag hebben we zoveel beleefd, dat ons brein ‘s nachts flink aan de slag moet om al die indrukken te verwerken. Het doet ons woelen in bed en soms worden we er zelfs wakker van.

21%

van de Vlamingen

gebruikt geen smartphone meer voor het slapengaan. Lees meer.

‘Gevaar!’ denkt je brein

Diep in onze hersenen vind je het alleroudste stukje van je brein. We delen het met alle zoogdieren en reptielen en noemen het daarom ook wel ons ‘reptielenbrein’. Dat oerbrein zorgt ervoor dat we instinctief reageren op gevaar. En geloof het of niet: al dat surfen, chatten, mailen en gamen beschouwt ons primitieve brein als een vorm van gevaar. Nieuwe media waren nu eenmaal nog nergens te bekennen in de prehistorie.

Zitten we ‘s avonds nog te tikken en klikken op onze smartphone, dan schiet ons reptielenbrein in actie. Het blijft, zelfs als je al even in bed ligt, nog volop draaien om zeker te zijn dat alle gevaar geweken is. Met als gevolg dat we de slaap maar moeilijk kunnen vatten. Wil je je reptielenbrein te slim af zijn, dan kan je je smartphone dus maar beter uit de slaapkamer bannen.

Tip!

Gebruik je je smartphone als wekker? Vervang hem door een échte alarmklok. Zo zal je minder geneigd zijn om ‘s avonds in bed nog even te scrollen door je telefoon. En ‘s ochtends raak je misschien zelfs sneller uit bed! Wil je nog een stapje verdergaan, probeer je smartphone dan eens uit te laten tot je aankomt op het werk of op school.

Blauw licht verstoort je slaap

Zodra de zon ondergaat, produceert ons lichaam melatonine. Ofwel: het slaaphormoon. Dat hormoon zorgt ervoor dat we goed slapen tot de zon weer opkomt. Ons lichaam stemt de melatonineproductie dus af op de hoeveelheid licht in onze omgeving.

Kan je het al raden? Ja hoor: het blauwe licht van je smartphonescherm verstoort de productie van melatonine, en brengt zo je bioritme in de war. Nog een reden om na zonsondergang wat minder naar je smartphone te grijpen. 

Pubers slapen minder door hun smartphone

Een Nederlands onderzoek toont aan dat pubers die een uur vóór het slapengaan nog een scherm gebruiken, meer slaapklachten hebben. Ze vallen bijvoorbeeld later in slaap en worden ‘s nachts wakker. Opvallend is dat de klachten verminderen als ze die gewoonte een week lang stopzetten.

Wat doet (te veel) schermtijd met je lijf?

Te veel op je smartphone, tablet of laptop zitten kan ook fysieke gevolgen met zich meebrengen. Ontdek wat je daaraan kan doen.

djim-loic-ft0-xu4ntva-unsplash.jpg

Wat doet je smartphone met je brein?

Ons brein past zich voortdurend aan, ook aan schermen. Maar worden we daar dan slimmer of juist dommer van?

josh-riemer-oh5brdggi2w-unsplash_1.jpg
Gepubliceerd op 2 mei 2021