Waarom is digitale inclusie belangrijk?

Dit artikel is deel van Digitale inclusie

Niet iedereen is digitaal helemaal mee. Zo heeft 39% van de Belgische bevolking slechts zwakke digitale vaardigheden en maakt 7% nooit gebruik van het internet. Projecten en initiatieven rond digitale inclusie kunnen digitale uitsluiting helpen voorkomen. Een must, want dat laatste is allesbehalve een goede zaak.

Wat als digitale inclusie faalt?

Steeds meer dienstverlening, publiek en privaat, verschuift naar het digitale domein. Soms maar voor een deel, maar vaak ook volledig. Voor wie digitale drempels ervaart, kan het daardoor moeilijk worden om nog kwalitatieve toegang te hebben tot bepaalde diensten.

Niet iedereen kan bijvoorbeeld zomaar …

  • zijn kind op een website inschrijven voor een kamp
  • online bankieren
  • het e-loket van de stad of gemeente gebruiken
  • een routeplanner raadplegen
  • bus- of treinuren opzoeken in een app
  • openingsuren googelen
  • een online vertaaltool gebruiken

Digitale uitsluiting kan ook andere vormen van uitsluiting veroorzaken of versterken. Denk aan sociale uitsluiting of een gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt. Digitale inclusie is dus van groot belang als we willen dat iedereen ten volle kan deelnemen aan de samenleving. 

“Er is een algemene beweging om alles digitaal te doen. En da’s niet voor iedereen gemakkelijk. Het probleem is vaak niet het lezen of schrijven, maar ook informatie begrijpen en toepassen.”
Leerkracht
LIGO Ghent

Hoe kan je inzetten op digitale inclusie?

Na het ‘waarom’ volgt automatisch ook de hoe-vraag. Want hoe zet je als beleidsmaker of organisatie dan doeltreffend in op digitale inclusie? Belangrijk is dat digitale inclusie een verhaal is van meerdere factoren. Het gaat niet enkel over toegang: ook mediawijsheid, motivatie en de ondersteuning van vrienden en familie spelen een belangrijke rol in digitale ongelijkheid.

Digitale uitsluiting vs. de digitale kloof

Digitale uitsluiting werd lange tijd gezien als een kloof tussen mensen met en zonder toegang. Ontdek waarom dat idee niet helemaal klopt. 

Gepubliceerd op 27 april 2021