Waarom doen we aan sexting?

Dit artikel is deel van Sexting

Waarom wisselen sommigen seksueel getinte beelden en berichtjes uit via het internet? En hebben jongeren andere beweegredenen dan (jong)volwassenen? Ontdek waarom jong en oud(er) aan sexting doet.

Sexting bij (jong)volwassenen

(Jong)volwassenen zien sexting vooral als een manier om te flirten. Dat kan met de eigen partner, met iemand waarmee ze hun partner bedriegen of met iemand waar ze een oogje op hebben. Ook kan fysieke afstand een reden zijn om aan sexting te doen, alsook het feit dat de ander erom vraagt.

Sexting bij jongeren

Jongeren doen deels om dezelfde redenen aan sexting als volwassenen. Maar omdat jongeren nog volop op zoek zijn naar hun (seksuele) identiteit, kunnen ook andere motivaties een rol spelen:

Tijdens de puberteit spelen contacten met leeftijdsgenoten een belangrijke rol. Sexting kan een opstapje zijn naar de eerste intieme relaties en kan aanvoelen als een ‘veilige’ manier om elkaars lichaam en de eigen seksualiteit te verkennen.

Het bezit en het uitwisselen van expliciete beelden en berichtjes maar ook het vragen om naaktfoto's is voor jongeren vaak een statussymbool. Het zou seksuele maturiteit en ervaring aantonen.

Bij jongeren die (willen) sexten wegen de verwachtingen van leeftijdsgenoten soms sterker door dan hun eigen mening over de mogelijke risico’s. Groepsnormen en de hoop om aanvaard te worden kunnen dus aan de basis liggen van sexting. Ook seksuele dwang of intimidatie doet zich voor: sommige meisjes worden onder druk gezet om expliciete beelden te versturen. Dit kan ook een online voortzetting zijn van seksuele intimidatie in de offline wereld.

Sommigen zien sexting als een spelletje en als een makkelijke manier om grappen uit te halen. Het is dan de bedoeling dat de ontvanger van de expliciete beelden zich onbehaaglijk voelt.

Jongeren komen vandaag vaker in contact met suggestieve beelden dan vroeger. Ook is seks beter bespreekbaar. Niet alleen de reclamewereld en traditionele media (soaps, reality-tv, films, muziekvideo’s) hebben daar mee voor gezorgd: ook op sociale media zetten tieneridolen hun lichaam graag in de kijker. Jongeren zijn hier gevoelig voor en kunnen dit gedrag kopiëren in de vorm van sexting.

Gepubliceerd op 3 juli 2021