Wat is game streaming?

Dit artikel is deel van Gaming

Streaming is een manier om online inhoud rechtstreeks te bekijken of te beluisteren. Het kan gaan over muziek of films, maar ook over games: je kijkt dan toe terwijl een gamer aan het gamen is. Ontdek hoe dat laatste in zijn werk gaat en waarom veel gamers zo graag naar andere gamers kijken.

Hoe werkt game streaming?

Game streaming gebeurt meestal live op platformen als YouTube of Twitch, maar er zijn ook streamers die na het gamen een soort compilatiefilmpje online plaatsen van hun gamesessie. Tijdens de livestream kunnen kijkers chatten en zelfs geld doneren als ze onder de indruk zijn. Als kijker kan je je ook abonneren op het kanaal van een streamer, zodat je geen enkele ‘uitzending’ mist.

Zo verdienen streamers geld

Voor sommigen is het streamen van games een fulltime job: ben je écht een goede gamer, dan valt er op verschillende manieren geld mee te verdienen.

5 redenen waarom gamers graag naar gamers kijken

Het is leerrijk

Oefening baart kunst, maar ook door naar een ander te kijken kan je de kneepjes van het vak leren. De beste tips, tricks en strategieën: niemand die je dat beter kan vertellen dan iemand die er echt in uitblinkt.

Streamers zijn als celebrities

In de gamewereld zijn sommige streamers ware beroemdheden. Tegelijk zijn ze heel toegankelijk: ze spreken hun volgers rechtstreeks aan en reageren af en toe op chatberichtjes. Dat geeft je als kijker een fijn gevoel.

Er is een hele community

Iedereen die kijkt heeft één gemeenschappelijke interesse: games. Tijdens de livestream kan daarover gepraat worden en kunnen kijkers tips en ervaringen uitwisselen. Er is met andere woorden een hele community, waar je als kijker deel van uitmaakt.

Het is ontspannend

Kijken naar iemand die gamet is als kijken naar een spannende film: er gebeurt van alles en vaak zit je op het puntje van je stoel. Daarnaast voorzien heel wat streamers hun stream ook van grappige commentaar.

Het zegt iets over een game

Soms weet je als gamer niet of een spel wel iets voor jou is: een kort promotiefilmpje alleen zegt niet altijd genoeg. Kijken naar een livestream kan dan helpen om te weten hoe de gameplay in elkaar zit of wat een andere, meer ervaren gamer ervan vindt.

Hoe word je een game streamer?

In principe kan iedereen een streamer worden. Je hebt enkel een kanaal op een streamingplatform nodig, zoals YouTube of Twitch, en het juiste materiaal. Dat houdt in: een krachtige computer, een stabiele internetverbinding, een headset en een ‘game capture’. Dat laatste is een klein apparaat waarmee je de beelden van je spelverloop kan opnemen of rechtstreeks kan streamen zonder je computer of spelconsole zwaar te belasten.

Wil je ook nog eens veel kijkers lokken, dan moet je behoorlijk wat skills hebben. In de realiteit zijn populaire streamers dan ook vaak professionele gamers of gamers die al een goede reputatie hebben in de gamewereld. Ook geduld is een must: elk populair kanaal is ooit begonnen met slechts een handvol kijkers.

Gepubliceerd op 29 juli 2021