Wat je moet weten over esports

Dit artikel is deel van Gaming

Ook als gamer is het mogelijk om geld te verdienen met je passie. Wie hard traint, enig talent en een portie geluk heeft om opgepikt te worden, kan fulltime aan de slag als esporter. Wat zijn esports? Hoe word je esporter? En wat brengt dat in het laatje?

Wat zijn esports?

Esports staat voor ‘electronic sports’ en verwijst naar het professioneel en competitief spelen van (multiplayer) games. Als esporter neem je individueel of in team deel aan officiële esportswedstrijden. Die hebben vaak een indrukwekkende prijzenpot en miljoenen kijkers.

Hoewel esports in ons land niet officieel erkend zijn als sport, hebben ze er wel veel van weg. Esporters volgen namelijk een heel trainingsschema, dat ze nauwkeurig moeten volgen om de top te kunnen bereiken.

Gamers vs esporters

Het is niet omdat je veel gamet en hoge scores haalt, dat je ook een esporter bent. Terwijl ‘gewone’ gamers louter gamen voor de fun, zijn games voor esporters echt een bron van inkomsten.

Welke games worden professioneel gespeeld?

Of een game in aanmerking komt voor een esportscompetitie, hangt van een aantal zaken af. Zo moet het spel al zeker een competitief element bevatten, waarbij minstens 2 spelers of teams het tegen elkaar opnemen.

Populaire esportsgames zijn:

  • League of Legends
  • Fortnite
  • FIFA
  • Dota 2

Hoe word je esporter?

Esporter word je niet zomaar. Een carrière als professionele gamer vraagt natuurlijk veel training, maar ook een gestructureerde levensstijl. Het is immers een misverstand dat succesvolle esporters met niets anders bezig zijn dan gamen. Ook een goede conditie, sociale vaardigheden en gezonde voeding zijn van groot belang om het te maken als esporter.

Bovendien moet je eerst gescout worden door een team of organisatie, wat alleen gebeurt als je opvalt in de gaming community. Zelfs voordat je officieel esporter wordt, moet je dus al hard aan je skills werken.

Je kansen om gescout te worden nemen toe als:

  • je actief bent in meerdere gaming communities (bv. internetfora, groepen van gelijkgezinden op Discord, …)
  • je je focust op één game.
  • je goed kan functioneren in een team.
  • je specifieke kwaliteiten hebt als gamer.
  • je hoog op de rangschikkingen staat.
  • je al een zekere reputatie hebt als game streamer.

Hoeveel verdient dat?

Comfortabel leven van een job als esporter is moeilijk, maar daarom niet onmogelijk. De prijzenpot van een grote internationale competitie kan soms oplopen tot miljoenen euro’s, die over alle deelnemers verdeeld wordt. In het buitenland verdienen sommige esporters dan ook wel 20.000 euro per maand. Maar om daar te geraken moet je het wel tot de absolute wereldtop schoppen. En daarvoor moeten esporters, net zoals bij elke topsport, een lange weg afleggen.

Gepubliceerd op 30 juli 2021