Hoe wordt er geld verdiend met games?

Dit artikel is deel van Gaming

Vroeger was het verdienmodel van games simpel: een spel werd verkocht op een cd-rom in de winkel, waarna je het thuis moest installeren. Het was zo goed als de enige bron van inkomsten voor de game-industrie. Vandaag wordt er op heel andere manieren geld verdiend met games. Niet alleen makers, maar ook (professionele) gamers kunnen er een cent aan overhouden!

Inkomsten voor game-ontwikkelaars

Sinds de jaren 2000 hoef je niet meer naar de winkel om een spel te kopen, maar kan dat ook gewoon online. Game-ontwikkelaars zagen een opportuniteit: waarom meteen het hele spel vrijgeven, als je ook nog extra content kan voorzien die spelers makkelijk kunnen downloaden tegen betaling? Zo bieden veel makers eerst een basisversie van het spel aan, die je gratis of tegen betaling kan spelen. Wil je als gamer een uitgebreidere spelervaring, dan kan je downloadable content (DLC) ‘bijkopen’: uitbreidingen in de vorm van werelden, levels of andere inhoud.

Met de opkomst van sociale media waren er plots ook mobiele games, die je meestal gratis kan spelen op je smartphone. Toch bevatten ook gratis games vaak elementen die enkel tegen betaling beschikbaar zijn. We noemen dit ook wel in-game aankopen. Het gaat dan om simpele spelelementen die je helpen bij het gamen of leuke accessoires voor je avatar. Je vindt deze aankopen intussen ook in betalende games terug.

Reclame is overal, en dus ook in games. Vooral in ‘gratis’ games is reclame heel aanwezig, maar zelfs betalende games kunnen reclame bevatten. Soms draagt dit zelfs bij tot de spelervaring, bijvoorbeeld omdat de aanwezigheid van bepaalde merken de spelwereld realistischer maakt. Daarnaast zijn er ook reclamemakers die doelgericht een game ontwikkelen om een product te promoten.

Inkomsten voor (professionele) gamers

Professionele gamers of esporters nemen deel aan officiële competities om daar inkomsten uit te halen. Ze hebben vaak een volledig team achter zich en trainen hele dagen lang. Esporters kunnen geld verdienen door wedstrijden te winnen of sponsors te vinden. De kans om door te breken als esporter is, zeker in België, wel heel klein: er zijn voorlopig weinig officiële wedstrijden, terwijl er tegelijk veel concurrentie is.

Ook als game streamer kan je geld verdienen met games. In dat geval laat je anderen live meekijken hoe je aan het gamen bent. Heb je veel volgers, dan kan streaming een goede bron van inkomsten zijn. Zo kan je geld verdienen door abonnementen aan te bieden of donaties te ontvangen van kijkers. Ook kunnen streamers advertenties tonen tijdens hun stream, gesponsord worden door games of andere merken en merchandise verkopen via hun kanaal.

Zijn gratis games altijd gratis?

Game-ontwikkelaars brengen graag ‘gratis’ games op de markt, omdat ze erg toegankelijk zijn voor gamers. Maar hoe gratis zijn ze echt?

Gepubliceerd op 29 juli 2021