Wat is vriendschapsfraude?

Dit artikel is deel van Cybersecurity

Vriendschapsfraude is een vorm van cybercriminaliteit, waarbij mensen worden opgelicht door iemand die ze online leren kennen. Slachtoffers geloven dat ze een vriendschap hebben opgebouwd met de oplichter, waardoor ze deze persoon uiteindelijk geld geven.

Vriendschapsfraude: hoe werkt dat?

Cybercriminelen die aan vriendschapsfraude doen, proberen geld van jou te krijgen door online vriendschap met jou te sluiten. Daarvoor maken ze eerst een vals profiel aan op sociale media of datingsites en -apps. Soms benaderen ze slachtoffers ook via e-mail of telefoon.

Vervolgens nemen ze ruim de tijd om je vertrouwen te winnen. Zodra dat gelukt is, spelen de oplichters in op je emoties en vragen ze je om wat geld te lenen. De oplichter is zogezegd zijn bankkaart kwijt, wil vliegtickets kopen om je te bezoeken, heeft geld nodig om ziekenhuiskosten te betalen, … Zodra je één of meerdere keren een overschrijving gedaan hebt, verdwijnt hij van de radar en is je ‘vriend’ voorgoed uit je leven verdwenen.

Hoe bescherm je jezelf tegen vriendschapsfraude?

Op www.temooiomwaartezijn.be vind je enkele nuttige tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van vriendschapsfraude:

  • Controleer het profiel. Oplichters doen hun best om hun profiel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Val niet meteen voor profielen die er ‘te mooi’ uitzien en doe wat extra research. Ga bijvoorbeeld via Google Reverse Image Search na of iemands profielfoto niet gestolen is en kijk of het profiel al lang bestaat.
  • Deel niet meteen alles. Zolang je iemand niet in het echt ontmoet hebt, hou je persoonlijke informatie (je adres, telefoonnummer, bankgegevens, …) best voor jezelf.
  • Wees alert bij zielige verhalen. Oplichters weten dat emotionele verhalen goed werken. Krijg je ook de vraag om geld? Wees dan op je hoede. Vraag je af waarom deze persoon hiervoor niet bij iemand in zijn omgeving terechtkan.
  • Geef nooit geld aan iemand op het internet. De beste manier om jezelf te beschermen tegen vriendschapsfraude: geef geen geld aan wildvreemden!

De mama van Marie werd het slachtoffer van vriendschapsfraude

Ze verloor € 40 000.

Gepubliceerd op 19 juli 2022