Mediacoach Jeugdwerk & Bibs 2022-2023

Mediacoach Jeugdwerk en Bibliotheken is een opleiding voor jeugd- en bibmedewerkers tot Mediacoach. Een Mediacoach verdiept zich in de digitale en mediawijze wereld. Met jouw brede kennis ben je het aanspreekpunt en de coach voor collega’s voor alles wat betreft digitale media en mediawijsheid in jouw organisatie. Lees meer over de opbouw en basisprincipes van deze opleiding.

Praktische informatie

Datum

donderdag 15 september 2022
donderdag 15 juni 2023

Uur

9 maandelijkse sessies

Prijs

Gratis voor jeugdwerkers (dankzij steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media)

350 euro voor bibmedewerkers

Locatie

Brussel

Doelgroep

Jeugdwerkers en bibliotheekmedewerkers

Data & locatie Sessies
Brussel 
15/9/2022
Sessie 1: Startdag
In de eerste inleidende sessie ontleden we het concept ‘mediawijsheid’. Aan de hand van het Mediawijs Competentiemodel belichten we de verschillende aspecten van mediawijsheid. Daarnaast krijg je de basisprincipes mee om als coach aan de slag te gaan in jouw organisatie. Tot slot inspireren we je met praktische voorbeelden van succesvolle mediacoach projecten. Zo ga je naar huis met veel inspiratie voor jouw eigen project!
Brussel
4/10/2022
Sessie 2: Mediabezit en -gebruik en tools
We duiken vandaag in de cijfers van Apestaartjaren en MediaNest. Hoe gebruiken kinderen en jongeren media, welke toestellen hebben ze en op welke kanalen zijn ze actief? Daarnaast verkennen we enkele handige tools om mediawijs te handelen en te werken samen met je doelgroep.
Brussel 
24/10/2022
Sessie 3: Influencers en communiceren met sociale media
We nemen je mee in de wereld van online influencers. Wat maakt dat jongeren hiertoe aangetrokken zijn en wie zijn de populaire online influencers voor hen tegenwoordig? Daarnaast bekijken we ook hoe jij als organisatie kan communiceren met sociale media. Welke kanalen zet je in om je doelgroep te bereiken of om je organisatie in beeld te brengen?
Brussel 
6/12/2022
Sessie 4: intervisie- cyberpesten en sexting
Tijd voor intervisie en een opfrissing van je coachingsskills. Hoe ging je tot nu toe aan het werk als coach in je mediawijs project? In het tweede dagdeel focussen we ons op enkele online valkuilen: sexting en cyberpesten
Brussel
17/1/2023
Sessie 5: media creatie en digitale inclusie
Media creëren voor je organisatie samen met je collega’s en met kinderen en jongeren, er zijn heel veel mogelijkheden. Vandaag leren we de kneepjes van het vak om leuke en laagdrempelige creaties te maken. Daarnaast staan we ook stil bij digitale inclusie. Hoe organiseer je je werking digitaal inclusief?
Brussel 
7/2/2023
Sessie 6: privacy, nieuws en digitale balans
Vandaag gaan we dieper in op privacy en nieuws. Hoe ontstaat nieuws en hoe consumeren kinderen en jongeren het nieuws?
Maar staan we ook stil bij digitale balans. Hoe kan je zelf digitaal balanceren en hoe geef je tips aan jongeren om digitaal in balans te staan?
Brussel 
7/03/2023
Sessie 7: media en spel
Het thema ‘media en spel’ sluit de opleidingsreeks voor het jurymoment af. We laten je kennismaken met het ontwerpen van mediawijze activiteiten. Hoe integreer je media in je spelontwerp op een laagdrempelige manier?
Brussel 
18/4/2023
Sessie 8: jurymoment
Vandaag presenteer je jouw project voor de jury. De jury beoordeelt of je slaagt als mediacoach. Daarnaast snuif je ook inspiratie op door voorstellingen van je collega’s mee te volgen.
Brussel 
15/6/2023
Sessie 9: afstudeermoment
We sluiten de opleiding af met een feestelijk moment én geven je nog een laatse kans om je te verdiepen in allerlei thema’s. Vandaag ontvang je ook je computentiedocument en ben je officieel mediacoach!

Lees de annuleringsvoorwaarden van deze opleiding. 

Let op! Engagementsverklaring voor jeugdwerkers: 

Bij inschrijving bevestigt de organisatie het engagement dat voor de kosteloze deelname aan de opleiding, de werknemer:

  • de opleiding volledig zal volgen
  • contactpersoon zal zijn voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media voor mediawijsheid (akkoord dat contactgegevens doorgegeven worden)
  • ruimte krijgt om een stageproject in de organisatie uit te voeren
  • bereidt is om deel te nemen aan intervisies ivm de opleiding
  • zal meewerken aan publicaties van hun stage-opdrachten en projecten van hun jeugdwerkorganisatie.

Deze opleiding is een initiatief in samenwerking met Mediaraven, Linc vzw en JEF