Migrant Liter@cies

In Migrant Liter@cies zocht en ontwikkelde Mediawijs samen met 8 partners uit 7 andere landen innovatieve praktijken waarbij ICT, mobiele toestellen en sociale media op een creatieve manieren werden ingezet in taalonderwijs. De focus lag hierbij op lescontexten met volwassen anderstalige nieuwkomers.

Meer weten over dit project? Contacteer onze collega Bert Pieters.

Miglit

Wat is Migrant Liter@cies

Professionals de werken met anderstalige nieuwkomers

  • E-inclusie
  • Knoppenkennis
  • Digitale competenties
  • Media creëren
  • Informatievaardigheden

September 2017 tot augustus 2018.

Dit is een project van Mediawijs, Centro Zaffiria (I), Fo.Co. Network (I), Tartu Folk High School (EE), Solidaridad Sin Fronteras (ES), Tilburg University (NL), Proacademy (SK), JFF (DE) en Polis (P).

Het doel van dit project

Migrant Liter@cies onderzoekt hoe media op een creatieve manier kan worden ingezet in taalonderwijs, zodat taal- en digitale vaardigheden worden versterkt.

Resultaten van dit project

  • Een opleiding voor professionals: elke partner organiseerde een opleiding in eigen land voor docenten en professionals die werken met volwassenen met een migratieachtergrond. Daarin werden innovatieve praktijken, ideeën en instrumenten uitgewisseld om digitale technologie en mediawijsheid in taalonderwijs te integreren. Mediawijs zette de Mediacoach voor Basiseducatie op: een mediacoach is het aanspreekpunt in zijn school of organisatie voor digitale en mediawijsheid en de pedagogische inzet van (digitale) media. De mediacoach inspireert en ondersteunt zijn of haar collega’s.
  • Innovatieve workshops in een toolkit: elke partner ontwikkelde en testte innovatieve workshops in eigen land. Alle workshops werden geanalyseerd door de projectpartners en selecteerden vervolgens de meest geschikte workshops voor de eigen lokale context en vertaalde deze naar hun taal om een ​​nationale toolkit te vormen.
  • Een internationale MOOC: alle partners werkten samen om een ​​'massive open online course' (MOOC) op te zetten om alle inzichten te delen en professionals over dit onderwerp verder te onderwijzen. Mediawijs richtte zich daarbij op het betrekken van je collega's.