Challenge Feitencheckers

In welke klas zitten de beste factcheckers van Vlaanderen? Doe mee met de challenge van Feitencheckers en train de zoekskills van je leerlingen.  

Voor leerlingen uit de tweede graad secundair onderwijs. De challenge is gelinkt aan het educatief pakket Feitencheckers en kwam tot stand in samenwerking met StampMedia. Vragen? Contacteer onze collega Zara Mommerency.

Lespakket feitencheckers

De beste factcheckers van Vlaanderen

Met deze challenge dagen we leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs uit om als echte factcheckers te werk te gaan. Samen met je klas voer je verschillende factchecks uit om zo de beste factcheckers van Vlaanderen gekroond te worden. 

De 10 laureaten zijn bekend! 

In de periode van 27 februari tot en met 17 maart namen over gans Vlaanderen klassen van de tweede graad secundair onderwijs deel aan de allereerste Feitencheckers Challenge van Nieuws in de Klas. Alle deelnemende klassen kregen drie weken de tijd om verschillende actuele berichten te factchecken. Daarvoor moesten ze verschillende technieken toepassen: online bronnen dubbelchecken, foto’s controleren via reverse image search, locaties opzoeken via google maps, … Een vakkundige jury beoordeelde de inzendingen op correctheid van de factcheck en op een creatieve benadering van de zoekstrategie: welke verschillende mediawijze principes en factchecktechnieken zijn toegepast? 

De 10 beste klassen stoten door naar de online finale op 3 mei, waar de leerlingen opnieuw tal van factchecks zullen moeten uitvoeren, die deze keer zullen worden beoordeeld op correcte uitwerking, creatieve aanpak én tijd. 

 1. Jeroen De Hert 4D2 - Moderne Talen (Sint-Lievenscollege Antwerpen)
 2. Freija Van Dyck - 4LATc-HWEb (Sint-Rita campus college)
 3. Stefanie Janssens - 4NWs (Natuurwetenschappen Heilig Hart van Maria-Instituut)
 4. Elke Adriaenssens - 4de jaar moderne talen (OLVP Bornem)
 5. Freija Van Dyck - 4HWEA (Sint-Rita campus college)
 6. Michiel Bral - 4MTa (Broederschool Stekene)
 7. Inge Aertgeerts - 4 Latijn (Heilig Hart van Maria)
 8. Karen Wuyten - 3DNW + 4DNW PTS Mechelen
 9. Yves Saerens - 4HSB haar- en schoonheidszorgen (Denise Gresiac)
 10. Thomas Herrero - 4MT (Sint-Paulusschool campus Hemelvaart)
"Jongeren krijgen meer dan ooit nieuws en informatie binnen via online kanalen. Dat leidt ook tot een overload aan desinformatie. Door jongeren actief  te leren factchecken,  maken we hen weerbaar voor de stroom van informatie die digitaal op hen afkomt.”
Benjamin Dalle
Benjamin Dalle
Vlaams minister van Media

Blijf op de hoogte

De Feitencheckers Challenge van dit jaar is helaas afgelopen. Op 2 april worden de laureaten bekend gemaakt, de finale wordt gespeeld op 3 mei. Maar geen paniek, in het voorjaar van 2024 kan je weer deelnemen met al je klassen. Vul het interesseformulier in als je op de hoogte wil blijven! 

schermafbeelding_2023-02-23_om_15.56.57.png

Factcheck training

Wil je met je klas verder nog oefenen op leren factchecken, om de zoekskills van je leerlingen te trainen? We verzamelden nog 20 extra verschillende voorbeelden (mét korte werkwijze, in speakernotes).  

agence-olloweb-d9ilr-dbedg-unsplash_2.jpg

Wat moet je weten?

 • Februari 2023: inschrijven
 • 23 januari 2023: factcheck training: instapmaand met 20 (vrijblijvende) factcheck-oefeningen.
 • 27 februari 2023 (09u): start eigenlijke factcheck-challenge.
 • 17 maart 2023 (16u): Deadline indienen challenges.
 • 22 maart 2023: jurymoment Mediawijs x StampMedia.
 • 2 april: bekendmaking 10 laureaten die mogen deelnemen aan de finale.
 • 3 mei 2023: online finale en bekendmaking winnaar.
 • De wedstrijd loopt van 27 februari (09u) tot en met 17 maart 2023 (16u).
 • Deadline om in te dienen is 17 maart 2023, om 17u.
 • De winnaars worden op 2 april 2023, op International Factchecking Day, bekend gemaakt en op de hoogte gebracht via e-mail en via de website van Mediawijs en Nieuws in de Klas.
 • Inzendingen die ons te laat bereiken, worden niet meer in overweging genomen door de jury.
 • Vanaf 27 februari (10u) komt er op deze pagina een formulier om in te dienen. Dit blijft openstaan tot vrijdag 17 maart (16u).

Welke klassen mogen zich inschrijven voor de Feitencheckers challenge? Met hoeveel klassen kan een leerkracht deelnemen? Hoe worden de winnaars geselecteerd en wat zijn nu precies de coole prijzen? Ontdek alle informatie die je nodig hebt in het wedstrijdreglement.