Gebruik een andere browser.
Nieuws in de klas biedt een lesmateriaal om aan de slag te gaan met nieuws en nepnieuws in de klas.
Hoe gebruiken jouw leerlingen nieuws? Aan de hand van deze test ontdekken ze welk type nieuwsgebruiker ze zijn. De test is een ideale manier om nadien een klasgesprek te doen met de leerlingen om meer inzicht te krijgen in hun nieuwsgebruik.
Jongeren komen via verschillende kanalen in contact met nieuws en jammer genoeg ook met fake nieuws. Hoe stimuleer je hen om kritisch te kijken naar (nep)nieuws en naar de bron en boodschap van nieuws? Hoe kan je achterhalen wat echt is en niet? Het educatief pakket 'Fake news: what's in a name' biedt handvaten.
Kunnen je leerlingen inschatten hoe vaak ze per dag in aanraking komen met nieuws? Nieuws is immers overal om ons heen: we komen er elke dag (onbewust) mee in aanraking: op de radio, tv, via sociale media en op school. Laat je leerlingen een nieuwsdagboek bijhouden om hen te doen stilstaan bij hun mediagebruik.
Kranten verschillen: een populaire krant brengt ander nieuws dan een kwaliteits- of regionale krant. Dus verschilt soms ook hun werkwijze, dagindeling en wie er wanneer werkt. In deze infografiek vind je een overzicht van hoe verschillende kranten gemaakt worden.
De KrantenMaker is een webpagina waar iedereen een eigen klas- of schoolkrant kan maken.
Ons dagelijks nieuws staat vol met cijfers. Met cijfers en data kan je dingen aantonen, vatten, in perspectief te plaatsen en ze geven de indruk dat iets correct en betrouwbaar is. Tenminste, als je er kritisch mee omgaat en ze juist leert gebruiken en interpreteren.
Op sociale media zien we heel wat memes de revue passeren. De ene misschien al wat grappiger dan de andere. Maar wat zijn memes en welke boodschap willen ze meegeven? Dat ontdek je in deze lesfiche.