Babbelbox Is't waar?!

Educatief pakket

De Babbelbox 'Is't waar?!' is een laagdrempelinge manier om te praten over nieuws en nepnieuws. Aan de hand van opvallende , waargebeurde situaties krijgen de spelers inzicht in verschillende soorten nieuwsverhalen: waar, misleidend of onwaar nieuws. Ze ontdekt waarom (nep)nieuws gemaakt en verspreid wordt en wat mogelijke gevolgen kunnen zijn.

Dit spel richt zich in de eerste plaats naar ouders en hun tieners, maar kan ook door anderen gespeeld worden, zoals in scholen of jeugdbewegingen. Ontwikkeld door Arteveldehogeschool. 

cover babbelbox

Uit onderzoek van Artevelde Hogeschool blijkt dat jongeren in de eerste plaats op hulp van hun ouders rekenen bij het ontmaskeren van nepnieuws. Dat is een probleem, want ouders geven aan dat ze zelf te weinig kennis hebben over fake nieuws. Of ze weten niet goed hoe ze die kennis op maat van hun kinderen kunnen overbrengen. Daarom ontwikkelde Artevelde Hogeschool een tool ontwikkelen die ouders ondersteunt rond nepnieuws. 

Wat komt er aan bod

In de babbelbox Is’t waar?! komen verschillende vormen van misleidende informatie aan bod, die niet perse allemaal nepnieuws zijn. Zo kan satire ook misleidend zijn, net als framing of haatspraak. 

Zo gebruik je de tool

De babbelbox Is’t waar?! omvat: 

  • 1 coverkaart met aan de achterzijde de context van het spel 
  • 1 kaart met de context van de babbelbox 
  • 1 kaart met de spelregels 
  • 3 vraaggidsen 
  • 12 spelkaarten met een tekening en titel aan de voorzijde en het uitgewerkte verhaal aan de achterzijde 
  • 2 infokaarten met extra info over (nep)nieuws 

Aantal spelers: voor het spelen van het spel heb je tenminste twee spelers nodig, met meer spelers is het leuker. 

Duur: de duur van het spel is flexibel. Elke kaart is een apart (nep)nieuwsverhaal. 

Wat heb je nodig?

De babbelbox Is’t waar?! is het resultaat van het Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoeksproject Fake news en ouders van Arteveldehogeschool. Een overzicht van het onderzoek rond jongeren en (nep)nieuws vind je op arteveldehogeschool.be/jongeren-en-nieuws.

Een initiatief van: Arteveldehogeschool

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in 2022.